Annonce
Politik

Regeringen vil gøre det lettere at skyde ulven

Miljøministeren åbner for, at ulve der gentagne gange kommer tæt på mennesker, kan skydes. Det samme gælder ulve, der forcerer sikrede hegn, og angriber får og kalve.

Efter måneders intens debat om ulvens tilstedeværelse i Danmark er regeringen nu klar med sit svar.

Grænsen for, hvornår den ellers fredede ulv udgør et så stort problem, at den kan skydes, skal rykkes.

Hvis en ulv gentagne gange kommer inden for 50 meters afstand af menneskelig beboelse, eller hvis den gentagne gange forcerer et »ellers velholdt hegn« for at dræbe husdyr, skal den kunne skydes.

Mistænkt for ulvedrab vil ikke tale med politiet

Tilladelsen til at skyde vil kræve konkret dokumentation fra borgere eller landmænd og en endelig godkendelse fra myndighederne. Men der er tale om en »skærpelse« af reglerne, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

»Vi skal have en tydeligere definition af, hvornår en ulv optræder problematisk og unaturligt, og hvornår vi så kan regulere den - altså skyde den,« siger ministeren, der torsdag vil præsentere tiltagene på et debatmøde i Ulfborg i Vestjylland.

Miljøstyrelsen oplyser, at myndighederne i 2018 er rykket ud til 64 anmeldelser om ulveangreb på husdyr. I 20 tilfælde lød konklusionen, at der var tale om et ulveangreb. Dermed nærmer antallet af angreb sig niveauet for hele 2017, hvor i alt 24 ulveangreb fandt sted.

Der er ingen eksempler på, at en dansk borger er blevet angrebet af en ulv.


Men sagen har vakt røre. Både hos fåreavlere og almindelige borgere, der føler sig utrygge ved ulvens tilstedeværelse.

»Vi går helt til grænsen, så de mennesker, der har den her helt legitime bekymring, også har en mulighed for at gøre noget ved den, når det er nødvendigt,« siger Jakob Ellemann-Jensen, der henviser til, at ulven i udgangspunkt er fredet under EU's habitatdirektiv.

To gule kort - og så må der skydes

Jakob Ellemann-Jensen forklarer, at han vil ændre reglerne for regulering af såkaldte »problemulve« på to områder.

Den første ændring gælder det, ministeren kalder »nysgerrige problemulve«. Det er ulve, der mister deres naturlige »skyhed« over for mennesker og mindst to gange kommer inden for 50 meters afstand af f.eks. beboelse, legepladser eller institutioner.

Det andet område gælder ulve, der forcerer »velholdte« hegn og angriber husdyr som får og kalve.

Ulveangreb

De senere år har ulve i flere tilfælde angrebet får og andre husdyr.

2017
95 besigtigelser af anmeldte angreb.

24 bekræftede ulveangreb.

2018
64 besigtigelser af anmeldte angreb.

20 bekræftede ulveangreb.

4 igangværende undersøgelser af anmeldte angreb.

Kilde: Miljøstyrelsen

I begge tilfælde skal borgere eller husdyravlere kunne dokumentere, at der er tale om den samme ulv. Det kan ske ved dna-spor eller fotodokumentation, siger Jakob Ellemann-Jensen.

»Der gælder de samme regler som ved almindelig bevisførelse. Du er nødt til at kunne dokumentere på den eller anden vis, at der er tale om den samme ulv,« siger han.

Landbruget: For tung en proces

Landbrug & Fødevarer mener, at ministerens forslag går i »den rigtige retning«.

Viceformand Lars Hvidtfeldt mener dog, at kravet til dokumentation, før en ulv kan skydes, er alt for stort.

»Det er en meget tung proces, som ministeren her foreslår. Hvis man både skal sætte hegn op, tåle to angreb og dokumentere, at det er den samme ulv, så tror jeg, at mange husdyrholdere vil give op,« siger han.

En er blevet kørt over: Tre danske ulvehvalpe er udvandret til Tyskland

Og skulle en fåreavler få tilladelse til at skyde en ulv, så kan Lars Hvidtfeldt ikke gennemskue, hvordan han skal vide, at det er den samme ulv, som de to første gange.

»Det er meget problematisk. De her ulve går jo ikke rundt med gule eller blå halsbånd på. Så selv når en ulv har været på besøg to gange, og du har fået tilladelse til at skyde den, hvordan skal du så vide, om det er den samme ulv? Det vil man først vide, når den er død,« siger han.

Danmarks Naturfredningsforening oplyser, at foreningen som udgangspunkt ser positivt på ministerens forslag, men foreningen vil afvente detaljerne, inden den fælder endelig dom.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her