Patientforeninger: Funktionel lidelse er blevet en skraldespandsdiagnose

Piskesmæld, kronisk træthedssyndrom og fibromyalgi bliver betragtet som funktionelle lidelser, men nu er 26 patientforeninger gået sammen om at lave en underskriftindsamling mod, at sundhedsvæsenet bruger denne skraldespandsdiagnose.

Artiklens øverste billede
Funktionelle lidelser giver voldsomme fysiske symptomer. Nogle gange kan patienterne ikke arbejde eller gå i skole. Foto: Colourbox

Omkring hver femte dansker, der går til lægen, har en funktionel lidelse, viser en opgørelse fra Trygfonden. Det være sig piskesmæld, kronisk træthedssyndrom eller andre sygdomme, der i lægefaglige øjne er en blanding mellem at være fysiske og psykiske.

Men ikke alle patienter er tilfredse med diagnosen. For nyligt igangsatte 26 patientforeninger en underskriftindsamling som protest mod sundhedsvæsenets brug af betegnelsen funktionelle lidelser, skriver Dagbladet Information ifølge Videnskab.dk.

Foreningerne klager over, at sundhedsvæsenet stigmatiserer patienterne som psykisk syge, selvom deres symptomer er tegn på fysisk sygdom.

»En stor del af patienterne har alvorlige, fysiske helbredsproblemer. Det affejer man og siger, at de svæver et eller andet sted mellem at fejle noget psykisk og noget fysisk,« siger Anette Ulstrup, der er forkvinde for Patientforeningen Danmark, til Videnskab.dk.

Læs også: Funktionelle lidelser udfordrer lægevidenskabeligt paradigme

Sygdom kan skyldes kemikalier

Patientforeningen Danmark repræsenterer patienter, som ifølge foreningens hjemmeside er ‘kritiske stofskiftepatienter’ samt patienter med medicinskader, tandproblemer og hormonforstyrrelser.

»Jeg er ikke i tvivl om, at en stor del af de patienter, der får at vide, at de har funktionelle lidelser, er blevet syge af kemikalier eller hormonforstyrrende stoffer, som kan have givet skader i skjoldbruskkirtlen, hypofysen eller binyren,« siger Anette Ulstrup.

Funktionelle lidelser bliver brugt som en slags udelukkelsesdiagnose – en skraldespandsdiagnose  –  til patienter med symptomer, som forskerne ikke forstår og ikke ved, hvordan de skal behandle, mener Anette Ulstrup.

»Men så bør myndighederne være åbne omkring det og sige, at de er magtesløse i stedet for at luske funktionelle lidelser ind som diagnose, hvorefter de stopper med at undersøge, om patienternes symptomer skyldes alvorlige fysiske sygdomme,« siger hun.

»Det er endnu et tegn på, at vores sundhedssystem langsomt bliver kynisk, ikke tager patienterne alvorligt, og at vores sygdomsbegreber er ved at blive devalueret. Generelt mener jeg, at sygdom bliver taget mindre alvorligt i Danmark end tidligere.«

Læs også: Hver syvende dansker har uforklarlige lidelser

Arbejdsgruppe undersøger behandlingen

Sundhedsstyrelsen erkender, at den behandling, sundhedsvæsenet tilbyder folk med funktionelle lidelser, ikke er god nok.

For i øjeblikket findes der kun specialiseret behandling mod funktionelle lidelser få steder i landet.

»Vi vurderer, at patienterne i øjeblikket ikke får den hjælp, de har behov for, så vi er i gang med at kigge på, om vi kan gøre det bedre,« siger Ane Bonnerup Vind, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen.  

Læs også: Er diagnoser for bestemte sygdomme kommet på mode?

Styrelsen har nedsat en arbejdsgruppe, der undersøger, hvordan behandling til folk med funktionelle lidelser kan organiseres bedre.

»Jeg har indtryk af, at det i øjeblikket er meget forskelligt, hvad patienterne bliver tilbudt afhængigt af, hvor de bor i landet. Vores mål er at opstille nogle anbefalinger til kommunerne om, hvad de skal gøre,« fortsætter hun.

Sundhedsstyrelsens rapport udkommer i løbet af foråret.

Læs endnu flere holdninger til og perspektiver på funktionelle lidelser på Videnskab.dk.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.