Verden vil klare sig - uden os

<p>Livet går videre, hvis mennesket forsvinder fra Jorden. På godt og ondt.</p>

Palmetræerne har vokset sig helt op under det kuppelformede glastag på Ny Carlsberg Glyptoteket i København.

Præcis som træer, planter og vild natur i løbet af knap 100 år ville skyde op mellem fliserne på den nærliggende Rådhusplads, mellem forlystelserne i Tivoli og i alle byer verden over, hvis mennesket pludselig forsvandt fra Jorden.

»Det er en teoretisk mulighed, hvis der f.eks. bliver udviklet en luftbåren dræbervirus eller udbryder en atomkrig,« siger den amerikanske miljø- og videnskabsjournalist, Alan Weisman.

Han er i København for at fortælle om sit tankeeksperiment i sin bog ”Verden uden os”, hvor han indledningsvis udrydder hele menneskeheden.

»Jeg eliminerer mennesket for at sætte fokus på, hvad der var her før os, hvad der vil komme efter os, hvad der vil ske med den infrastruktur, som vi har opbygget, og hvordan naturen vil regenerere sig selv,« siger han.

”Verden uden os” er baseret på interviews med videnskabsfolk og eksperter verden over. De kommer med deres bud på, hvilke arter der ville overleve, hvis mennesket forsvandt, og hvor lang tid der vil gå, før menneskets skader på naturen vil være genoprettet.

Alan Weisman har bl.a. besøgt det forhenværende atomkraftværk i Tjernobyl for at se, hvordan planter og træer igen vokser frem, og dyr og mennesker vender tilbage.

Kender ikke konsekvenserne
»Det sker på trods af den stadig høje radioaktive stråling i området. Og på trods af, at ingen med sikkerhed kender konsekvenserne på længere sigt,« siger han.

Alan Weisman mener, at mange mennesker længes efter Paradiset Have, men afviser, at ”Verden uden os” er en miljøbibel.

»Der er skrevet mange skræmmende bøger om, hvordan miljøproblemer vil påvirke os. Mit ønske er at sætte fokus på, hvad der ville ske med verden, hvis vi pludselig forsvandt, og få folk til at forstå, hvordan vi har påvirket Jorden,« siger han.

»Lige som det finansielle system i verden er blevet pumpet op for at skabe en kunstig velfærd, som nu krakelerer med finanskrisen, er Jordens økosystem blevet presset til det yderste med kunstgødning og kunstige metoder til at øge produktionen af fødevarer. Med det resultat, at der bliver født endnu flere mennesker, som også skal have mad, og endnu flere vil i sidste ende komme til at sulte,« siger han.

Naturen vinder altid
Ifølge Alan Weisman er der ingen grund til at bekymre sig om, hvorvidt Jorden vil kunne klare sig uden mennesket.

»Planeten vil klare sig fint uden os. Jeg er mere bekymret for, hvordan menneskeheden klarer sig, hvis vi ikke finder en måde at leve på, der er i bedre balance med naturen. I stedet for at bekrige den, som vi gør i dag,« siger han.

Den holdning deles på Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

»Mennesket er en biologisk organisme. Vi er underlagt naturens love. Kan vi ikke selv finde ud af at regulere vores adfærd og påvirkning af Jorden, vil naturen gøre det. I form af hungersnød eller epidemier. Naturen vinder altid,« siger professor John R. Porter, der er medlem af FN's Klimapanel, som i fjor modtog Nobels Fredspris.

Grøn romantik
Fremtidsforsker Martin Kruse, Instituttet for Fremtidsforskning, mener ikke, at man kan fjerne følelser og politik fra miljødebatten ved at fjerne mennesket fra Jorden i et tankeeksperiment .

»Tværtimod tilfører man følelser til en holistisk forståelse af verden og den grønne romantik og drøm om den rene, uberørte natur, hvor der engang var store smukke skove, inden de slemme mennesker kom og ødelagde det hele,« siger Martin Kruse.

»Der kan ske så meget, der gør, at vi pludselig forsvinder, som hvis Jorden f.eks. bliver ramt af en meteorit. Og allerede om nogle tusinde år kan vi have en begyndende istid, der vil mase Den Lille Havfrue langt ned i Sydtyskland. En istid, der vel at mærke kan blive accelereret af vores udledning af klimagasser,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.