Ny forskning: Omskæring af drenge beskytter ikke mod kønssygdomme som HIV
Det er en almen opfattelse, at omskæring af drengebørn beskytter dem mod kønssygdomme som HIV senere i livet. Ny dansk og canadisk forskning sår imidlertid tvivl om den forestilling.
Flere studier har tidligere vist, at omskæring af mænd reducerer risikoen for at blive smittet med HIV i Afrika.
Derfor er det blevet antaget, at det også gør sig gældende for omskæring udført tidligere i livet, og at det derfor kan være en god idé at omskære drenge allerede som spæd- eller småbørn.
Men ifølge et nyt dansk studie tyder det ikke på at være tilfældet. Nej, omskæring af drengebørn beskytter dem hverken mod HIV eller sexsygdomme senere hen i livet, lyder konklusionen, ifølge Videnskab.dk.
»I dag er der ingen evidens for, at omskæring beskytter drenge mod sexsygdomme, når de bliver seksuelt aktive,« siger Morten Frisch, overlæge ved Statens Serum Institut, til Videnskab.dk.
Han har sammen med sin kollega, statistiker Jacob Simonsen, undersøgt risikoen for at blive smittet med HIV og andre sexsygdomme efter drengeomskæring i studiet, der netop er blevet publiceret i European Journal of Epidemiology.
Og det er et »tiltrængt studie«. Det mener i hvert fald Niels Obel, overlæge ved Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet.
»Jeg tror, det er svært at finde studier, der er bedre end det her til at belyse forhold i Danmark. Det er et tiltrængt studie. Det er en diskussion, der har kørt længe, om risiko for kønssygdomme er en grund til at skære i børns kønsorganer,« siger Niels Obel, der har læst studiet igennem for Videnskab.dk.
Læs også: Omskæring af drengebørn: Hvad siger forskningen egentlig?
Dansk og canadisk forskning prikker hul i tesen
For at undersøge, om omskæring nedsætter drenges risiko for HIV og andre sexsygdomme, når de bliver voksne og seksuelt aktive, har Morten Frisch sammen med sin kollega gjort brug af landsdækkende registerdata.
»Når vi ser på alle sexsygdommene sammen – blandt andet kønsvorter, syfilis, klamydia, gonoré, herpes og HIV – ser vi, at der samlet set ikke er nogen beskyttelse blandt de omskårne,« siger Morten Frisch og tilføjer:
»Tværtimod er der en statistisk signifikant 53 pct. forøget risiko blandt de omskårne for at få en sexsygdom. Specielt kønsvorter og syfilis forekommer signifikant hyppigere blandt omskårne mænd end blandt intakte mænd.«
På næsten samme tid som de danske forskere fik offentliggjort deres studie, blev et canadisk studie offentliggjort i Journal of Urology.
»Det er et fantastisk supplement til vores studie,« siger Morten Frisch.
Den danske undersøgelse står nemlig svagt i spørgsmålet om HIV, da det er en sjælden sexsygdom i Danmark. Og så inkluderer gruppen af omskårne drenge kun 3.375 individer. I den canadiske undersøgelse indgår over 200.000 omskårne drenge.
»Og de kommer altså frem til, at der absolut ingen tegn er på, at tidlig omskæring beskytter de canadiske drenge og senere mænd mod HIV. Det har altså ingenting at sige, om en dreng er omskåret eller ej i forhold til risikoen for at blive smittet med HIV,« siger Morten Frisch.
Tilsammen tyder det danske og det canadiske studie altså på, at omskæring af små drenge ikke beskytter dem mod HIV eller andre sexsygdomme senere i livet.
Læs også: Omskæring: Hvad skal forhuden egentlig bruges til?
Forsker: Drenge i Afrika omskæres uden videnskabeligt belæg
Millioner af teenagedrenge, voksne mænd, men nu også nyfødte og mindreårige drenge bliver omskåret i Afrika. Det gør de, fordi det længe har været antaget, at det reducerer deres risiko for at blive smittet med HIV og andre sexsygdomme.
Og netop udviklingen for omskæring i Afrika var baggrunden for at undersøge, hvorvidt omskæring af små drenge faktisk reducerer risikoen for HIV og andre sexsygdomme blandt drenge.
Men det er der ikke videnskabeligt belæg for, siger Morten Frisch til Videnskab.dk.
»Og det bør WHO, sundhedsmyndigheder og fonde, der promoverer omskæringsprogrammer i tredjeverdenslande, tage til efterretning,« siger han.
»Selv om man ikke kan overføre resultaterne direkte til Afrika, bliver man nødt til – på baggrund af de nye studier, der ikke tyder på, at omskæring af spæde og små drenge giver beskyttelse mod HIV og andre sexsygdomme – at tage dem til efterretning.«