Annonce
Viden

Ånden i glasset: Dine øjne afslører, hvad ånden vil sige

Dansk studie afslører, hvad der sker, når vi oplever, at en 'ånd' styrer en genstand hen til bogstaver for at kommunikere med os.

Spoiler alert: Det er næppe en ånd, der får glasset til at bevæge sig rundt mellem bogstaver under en seance af 'ånden i glasset'. Forskere har brugt eyetracking til at afsløre, hvad der reelt sker. Screendump fra video på YouTube.

Du har sikkert selv prøvet det eller hørt om andre, som har kastet sig over det: Ånden i glasset.

Én eller flere deltagere sidder med fingeren på et glas. Rundt om glasset ligger alle alfabetets bogstaver. En ånd bliver tilkaldt, man stiller et spørgsmål, og glasset begynder at bevæge sig fra bogstav til bogstav for at danne ord som svar.

Nu viser dansk forskning, at man godt kan forudsige, hvad ’ånden’ vil sige. Det skriver Videnskab.dk.

Forskere fra Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og Bielefeld Universitet i Tyskland har i et nyt studie fokuseret på deltagernes øjenbevægelser.

Forsøgsdeltagere på ouija-konference

Studiets førsteforfatter, Marc Andersen fra Interactive Minds Centre på Aarhus Universitet, tog i 2015 til byen Baltimore i USA.

Læs også: Hver femte dansker kan have oplevet et ’spøgelse’

I Baltimore blev en konference afholdt for folk, som kontakter ånder med et ouija-bræt, der fungerer efter helt samme princip som ånden i glasset.

Glasset er bare erstattet af et trekantet stykke plastik, kaldet en planchette, der kan bevæge sig rundt på en plade og pege på bogstaver, tal og enkelte ord som ja og nej.

På konferencen fik Marc Andersen 40 deltagere til at iføre sig eyetracking-udstyr, som kunne følge deltagernes blik, når det navigerede rundt mellem bogstaverne på brættet.

Samtidig blev seancerne optaget på video.

To blikke var lige så godt som et

Deltagerne blev sat sammen i par og bedt om to ting:

  1. At stave til ordet 'Baltimore' på ouija-brættet.
  2. At gennemføre en seance med en ånd, som de plejer.

Læs også: Ånderne kan lide ABBAHelt som man kunne forvente, viste forsøget, at når deltagerne skulle stave til Baltimore, kiggede de på bogstavet, som planchetten skulle pege på som det næste.

Men forskerne opdagede også, at blikke fra to deltagere tilsammen er lige så gode til at forudsige det næste bogstav på brættet som én deltager, der staver til ordet Baltimore.

'Ånden' opstår, når mennesker interagerer

Med andre ord ser det ud til, at den enkelte deltager virkelig ikke kan regne ud, hvad der vil komme til at stå.

Men blikkene afslører, at én af de to deltagere tit vil have kigget på det næste bogstav, og at de derfor tilsammen ubevidst forudsiger, hvad 'ånden' vil skrive, især efter det første og andet bogstav, som ser ud til at blive sat sammen mere eller mindre tilfældigt.

Læs også: Virtuelle forsøg: Spøgelser og ånder bliver skabt i vores hjerne

»Det er ret utroligt, at der sidder to spillere, som hver især ikke kan forudsige, hvad 'ånden' vil fortælle dem,« siger Marc Andersen, postdoc på Institut for Kultur og Samfund, Interacting Minds Centre ved Aarhus Universitet.

»Det løser paradokset om, at de på den ene side selv producerer ordene, men at de på den anden side ikke ved, hvilke ord der fremkommer. På den måde kan man sige, at 'ånden' faktisk er en repræsentation af kollektivet, »vi’et«, det fælles, som kan opstå, når mennesker interagerer med hinanden,« siger Marc Andersen.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her