Robot blev på to måneder bedre til at diagnosticere sygdomme end uddannede læger
Et hold forskere fra Stanford University har ved hjælp af 100.000 røntgenbilleder lært en robot at finde frem til en række sygdomme.
Kunstig intelligens, og hvad den er i stand til, har de seneste år set en rivende udvikling.
Det overrasker nok ikke nogle, at det er nemmere at træne en kunstig intelligens, hvis man har store mængder data til rådighed. Det blev i hvert fald cementeret, da det store datasæt, Imagenet, der i 2009 revolutionerede udviklingen af kunstig intelligens blev offentliggjort, efter et lille hold af forskere med professoren Fei-Fei Li i spidsen besluttede sig for at kortlægge samtlige objekter i hele verden og gøre den digital.
Forsøget viste, at kunstig intelligens kunne være ekstremt brugbart i forhold til billedgenkendelse, og det blev starten på et kapløb blandt store teknologivirksomheder og akademikere, der ville samle nye datasæt, som yderligere kunne udvide mulighederne for brugen af kunstig intelligens.
Jeg tror, at sundhedindustrien om 10 år vil gøre meget mere brug af kunstig intelligens, og at den vil se meget anderledes ud, end den gør i dag.
National Institutes of Health (NIH) offentliggjorde den 27. september, har de på to måneder lært deres kunstige intelligens at finde frem til en række forskellige sygdomme hos patienter.
Forskningen er blevet lagt frem på hjemmesiden ArXiv, hvor forskerne påstår, at deres kunstige intelligens bl.a. kan diagnosticere lungebetændelse med samme sikkerhed som fire uddannede radiologer.
Ikke nok med det.
Den kunstige intelligens blev trænet til at analysere røntgenbilleder og dermed finde frem til samtlige 14 sygdomme, der indgik i de 100.000 billeder, som NIH offentliggjorde. Heriblandt fibroser, brok og cellemasser.
Men det mest imponerende er, at den kunstige intelligens' resultater indeholder færre falske positive og falske negative svar end resultaterne fra NIH, som blev offentliggjort sammen med de 100.000 røntgenbilleder.
På listen over forskere bag projektet finder man blandt andre datamatikeren Andrew NG, der også står bag Google Brain-projektet.
»Jeg tror, at sundhedsindustrien om 10 år vil gøre meget mere brug af kunstig intelligens, og at den vil se meget anderledes ud, end den gør i dag,« udtalte Andrew NG tidligere i år til MIT Technology Review.