Hver syvende er afhængig af cola

<p>I alt siger 16 procent af danskerne, at de føler sig afhængige af cola i nogen grad, høj grad eller meget høj grad. Sundhedsekspert: "Cola burde kun bruges som toiletrens."</p>

Artiklens øverste billede
Hos Coca-Cola er man lodret uenig med danskerne og eksperterne i, at man kan blive afhængig af cola og koffein. Pressefoto

Tallene kommer fra en ny meningsmåling fra Zapera for metroXpress.

»Sodavand med store mængder sukker er med til at sprede fedmeepidemien. I virkeligheden burde man kun bruge cola som toiletrens. Lad det virke i 30 minutter, og du finder ikke et renere toilet,« siger kost- og ernæringsekspert Chris MacDonald, der forklarer, at de afhængige er såkaldte 'heavy users', som drikker meget cola.

»Problemet er, at når vi begynder at få for meget af ting, som ikke er sunde, så bliver vores sundhed dårligere. Men når kroppen får for meget sukker og koffein, så vil den paradoksalt nok samtidig have mere,« siger Chris MacDonald til metroXpress.

Man kan ikke blive fysisk afhængig af sukker, mener professor Arne Astrup, der er præsident for den internationale fedmeforskningsorganisation. Men koffeinen kan gøre en fysisk afhængig, og den er der masser af i den brune og søde læskedrik.

»Hvis man drikker en liter cola om dagen og så lige pludselig holder op, så får man for eksempel hovedpine. Det er et symptom på, at man har abstinenser, fordi kroppen er afhængig af noget, som den lige pludselig ikke får mere,« siger Arne Astrup til metroXpress.

"Det bekymrer os ikke"

Hos Coca-Cola er man lodret uenig med danskerne og eksperterne i, at man kan blive afhængig af cola og koffein.

»Man kan ikke blive afhængig af cola, så det bekymrer os ikke. Danskerne mener blot, at de foretrækker det frem for andre sodavand,« siger Coca-Cola Danmarks kommunikationschef, Mikael Bonde-Nielsen til metroXpress.

I Sundhedsstyrelsens undersøgelser af unge spørger man både, hvor meget sodavand og hvor meget cola de drikker. Mange børn og unge ser nemlig ikke længere cola som sodavand.

  • 16 procent af danskerne føler sig i nogen grad, høj grad eller meget høj grad afhængige af cola, 13 procent føler sig mindre afhængige og 64 procent føler sig ikke afhængige af cola, og seks procent drikker ikke cola. Det viser en ny meningsmåling fra Zapera, der har spurgt 1.006 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra Zaperas Danmarkspanel.
  • Der er 75 sukkerknalder i halvanden liter Coca-Cola.
  • Halvanden liter Coca-Cola koster cirka 23 kroner.

Kilde: metroXpress

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen