Telefoner til fiskere, frømænd og fummelfingre

Toughphones er mobiltelefoner, der ikke stikker op for bollemælk. De er perfekte til håndværkere og friluftsfolk. Vi har prøvet, om de virkelig kan så meget, som de lover.

Artiklens øverste billede
Hvis du arbejder udenfor og i al slags vejr, skal du have en telefon, der kan tåle det hele.

Smartphones er genialt legetøj, men kun til indendørs brug. Det er en direkte farlig kombination, når også håndværkere og skovhuggere vil have hele internettet med på arbejde i lommen. Det er her, de robuste mobiler – toughphones – kommer ind i billedet.

I denne test har vi set på smartphone-markedets hårde drenge, hvor modstandskraft tæller mere end finesse. Og vi har prøvet dem på deres egne betingelser, dvs. hvor godt de klarer sig, når det går hårdest til. Men også i hvor høj grad de kan bruges til at ringe, surfe og køre apps.

Diskret robusthed i kompakt indpakning

Samsung Galaxy Xcover 2 skilter ikke med robustheden. Den ligner en almindelig telefon, men holder til overraskende meget.

Toughphone

Samsung Galaxy XCover 2

Samsung

Plus:

En civil toughphone, som kan tåle det meste, uden at prale med det. Hastigheden er ganske okay.

Minus:

Ikke så robust som kæmpetelefonerne. Den skulle samles imellem mishandlingerne.

Samsung Galaxy Xcover 2 ligner en almindelig, lidt konservativt designet smartphone. Den er et par mm tykkere end de fleste nye mobiler, og bagsiden er lavet af plast, men ellers skiller den sig ikke ud.

Hvor nogle toughphones er udstyret med opfindsomme ekstrafunktioner som walkie-talkie og laserlys, er Xcover 2 mere gennemsnitligt udrustet. Der er samme udvalg af funktioner og sensorer, som vi er vant til, bare med en hårdere skal omkring.

Der er også de sædvanlige knapper for lydstyrke og tænd/sluk, suppleret af en udløserknap til kameraet. Navigationsknapperne er udført som fysiske knapper, og en genvejsknap giver hurtig adgang til indstillinger.

Skærm og lyd

Skærmen på 4 tommer er ikke voldsomt højopløst. 480 x 800 pixels er langt fra de Full HD-skærme, som de bedste mobiler er udstyret med i dag. Den er dog både lysstærk og klar, og har i øvrigt glimrende farvebalance.

Lyden er noget spinkel, og styrken kunne være bedre. Især når man tænker på, at telefonen sandsynligvis vil blive brugt i støjende omgivelser.

Benchmarks

Vores standardtest, Geekbench 3, gav en score på 1.265 for multi-core og 398 for single-core. Browsermark-testen endte med et resultat på 1.676. Tallene svarer til sidste eller forrige års topmodeller, men vinder ingen hastighedsrekorder i år. I praksis er telefonen dog udmærket til dagligdags-apps og lettere spil.

Fysiske tests

Det var med en blanding af forventning og frygt, at vi smed Xcover 2 i vaskebaljen og lod den ligge der, mens bobler steg mod overfladen. Efter 29 minutter i neddykket tilstand blev telefonen taget op og tørret af. Telefonen virkede fejlfrit. Bestået!

Xcover 2 blev derefter “tabt” på gulvet fra en meters højde på gulvtæppe. Ingen problemer. Som en mere barsk finale blev telefonen sluppet fra ørehøjde og faldt 180 cm ned på et klinkegulv. Slaget fik coveret til at falde af, og batteriet faldt ud. Men efter at vi havde sat delene sammen igen, virkede telefonen upåklageligt. Bestået!

Konklusion

Samsung Galaxy Xcover 2 holder, hvad den lover, og kan faktisk være med, når det går hedt til. Det er ganske imponerende. Den bliver godt nok våd, når den kommer i vand, og falder fra hinanden, når den tabes. Men et øjeblik efter er den klar igen. Som smartphone er den ikke i superklassen, men til prisen klarer den sig fint.

Militærtelefon med fodtussetempo

Hvis robusthed er førsteprioritet, så er RugGear i top. Men den imponerer ikke på hastigheden.

Toughphone

RugGear Apex RG960

RugGear

Plus:

Bedste tæthed og imponerende brudstyrke, uden at telefonen af den grund er blevet alt for enorm.

Minus:

Hastigheden er okay til lettere websurfing og mail, men alt for langsom til større apps. Og spil kan du godt glemme, soldat!

RugGear slår sig op på ikke blot at være robust, men faktisk også godkendt til militær brug.

Apex R960 er firmaets mindste smartphone. RugGear har en større model med 5 tommers skærm på programmet. Af en robust smartphone at være er den forholdsvis slank. Kabinettet er af plastic i samme gule farve som elværktøj og gravemaskiner. Bagsiden er sort og prydet af et ualmindelig robust udseende dæksel til SIM- og SD-kort.

RG960 er på papiret den mest robuste af telefonerne i feltet. Med en tæthedsklassificering på IP68 (de to andre er IP67) kan den fungere på vanddybder op til 3 m – lige så længe det skal være. Eller i hvert fald indtil batteriet skal oplades igen.

Funktioner og betjening

Fem gummiforede knapper til tænd/sluk, lydstyrke, kamera og nulstilling udgør betjeningen. Tre Android navigationsknapper er udført som fysiske knapper i stedet for skærm-ditto. Hovedtelefonstik og USB-stik til opladning befinder sig bag hver sin gummiklap.

Ud over almindelige smartphone-funktioner er der blevet plads til FM-radio samt en SOS-funktion, der med et langt tryk på en tast sender din GPS-position til en forudbestemt modtager. Perfekt, hvis man er fanget i krydsild i fjendtligt terræn og har brug for den pokkers helikopter lige nu!

Skærm og lyd

Skærmen på 4,3 tommer er klar og lysstærk, men opløsningen er beskedne 800 x 480 pixels. Det er okay, men langt under hvad man ville forvente af en normal 3.000 kr. telefon. Lyden er i orden uden at være gennemtrængende. Og det er sjovt at høre telefonen spille ufortrødent videre under vandet.

Benchmarks

RG960 er en fuldgyldig Android-smartphone, som kan køre de fleste apps. Men det ville være synd at sige, at de kører hurtigt. Browsermark konstaterer, at telefonen med en score på 1.155 er langsommere end 92 pct. af de telefoner, der er testet i tidens løb. Og Geekbench 3 lander på en samlet score på 316.

Fysiske tests

RugGear slår særdeles kraftigt på robustheden. Derfor var det overraskende, da navigationstasterne på det fremsendte testeksemplar nægtede at fungere efter en tur i baljen. Helt galt gik det dog under faldtesten. Efter første møde med gulvet (1 m på gulvtæppe) reagerede touch-skærmen ikke længere. Og 180 cm fald mod klinkegulv slog telefonen uigenkaldeligt ihjel.

Et nyt testeksemplar blev fremsendt i al hast og udsat for samme mishandling, og her holdt hardwaren upåklageligt. Telefonen spillede lystigt under vandet og var upåvirkelig af stød og slag. Da RG960 har en tæthedsgrad på IP68 – frem for IP67 som de øvrige – fik telefonen lov til at ligge i vandet hele dagen.

Konklusion

RugGear Apex RG960 er en solidt bygget telefon, der er beregnet til at tåle en særdeles uvenlig behandling. Hvis du bruger din hverdag på at redde folk ud af brændende huse eller bekæmpe terrorister, har du næppe tid til at surfe på nettet eller spille mobilspil, så her tæller stabilitet mere end hastighed.

Hvis du derimod har et mere almindeligt arbejde og blot har brug for en solid mobil, findes der bedre løsninger.

Rå telefon til store lommer

Q5 befinder sig bedst i værktøjskassen eller i lommen på arbejdsbukserne. Og den kan godt dele pladsen med en hammer.

Toughphone

Runbo Q5

Runbo

Plus:

Virkelig robust smartphone, hvor der ikke er gået på kompromis med hastigheden. Batteritiden er frygtindgydende, og walkie-talkie-funktionen og laseren er sjove.

Minus:

Den er ikke ligefrem diskret! Telefonen er stor, tung og klodset, og du skal have lommer i overstørrelse. Trods kraftige gummipakninger er opladeklappen ikke helt tæt.

Runbo Q5 er stor, tung og sort. Det er faktisk den største mobiltelefon, denne tester har set siden 1980’erne. Ibrugtagning kræver værktøj, da kortpladserne befinder sig bag en stor klap på bagsiden, som er fæstnet med intet mindre end seks skruer. Heldigvis medfølger en skruetrækker!

Hovedtelefonstik og Micro USB-port til opladning er gemt bag en gummiforet klap, der er sikret med en sindrig låsemekanisme. En anden klap øverst dækker over en skruefatning til walkie-talkie-antennen, så man kan snakke med resten af sjakket uden at bruge mobilnettet. I alt syv gummiforseglede knapper rummer henholdsvis tænd/sluk, lydstyrke, kamera, lommelygte, SOS-funktion – og laser!

Funktioner og betjening

Ud over smartphone-funktionerne indeholder Q5 FM-radio, walkie-talkie, lommelygte – og en laserpointer. Batteriet er det kraftigste, vi har set på nogen mobil: 4200 mAh giver en standby-tid på flere dage. En solid bøjle til en sikkerhedsline er en smart detalje, så man ikke behøver at klatre ned af bjerget eller stilladset for at hente sin telefon, hvis den smutter mellem fingrene.

Skærm og lyd

4,5 tommers skærmen er udmærket med god lysstyrke, og opløsningen er 1280 x 720 pixels i HD. En kameraopløsning på 13 megapixels placerer Q5 i den høje ende af markledet. Og så er der den detalje, at begge kameraer er 13 megapixels, så du kan tage super højopløste selfies, mens du arbejder på stilladset! Den indbyggede højttaler er i stand til at trænge igennem selv kraftig baggrundsstøj.

Benchmarks

Browsermark-testen giver et resultat på 1.934, hvilket er gennemsnitligt, og dermed er Q5 i stand til at vise de fleste websider uden at få sved på processoren. I Geekbench 3 opnår den en score på henholdsvis 1.265 i multi-core og 398 i single-core. Det er resultater, som svarer til, hvad man møder på “civile” smartphones i den bedre ende.

AnTuTu Benchmark 4, som tester grafikegenskaberne på Android-enheder, giver et resultat på 16.703. Det svarer til Google Nexus 4 og er over gennemsnittet. Q5 kan med andre ord fint levere underholdning i form af spil i frokostpausen.

Runbo Q5 er drevet af en quad-core Cortex A9 processor på 1,5 GHz. Der er 2 GB RAM og 32 GB lagerplads, og man kan udvide med yderligere 32 GB med et SD-kort.

Fysiske tests

Når man lader Q5 falde 180 cm på et hårdt underlag, hopper den mere end 0,5 m op igen! Og den er fuldt kampklar bagefter. En halv time i vaskebaljen generer den heller ikke.

Konklusion

Det er svært at undgå at blive imponeret af Runbo Q5. Alt er i overstørrelse, også antallet af funktioner. Hvis du har brug for en smartphone, der kan følge dig overalt, er den et oplagt valg. Hvis du ikke har et meget farligt arbejde eller er bjergbestiger i din fritid, vil mange af finesserne dog være overflødige.

Hvor er de andre?

Selv om vi bestræber os på at få så mange som muligt med, er ingen test altomfattende. Vi mødes derfor ofte med læserspørgsmål om, hvorfor produkt X eller model Y ikke er medtaget i den og den test. Svaret er som regel, at leverandørerne enten ikke har ønsket eller ikke har været i stand til at levere testeksemplarer.

Således også i denne test. Flere leverandører svarede, at de meget gerne ville deltage, men at de netop nu venter på nye modeller.

Sådan testede vi

Vi har i sandhedens navn mishandlet testeksemplarerne systematisk. Telefonerne er blevet dyppet i vand, rullet i sand og tabt på gulvet uden hensyn til pris og underskrevne erklæringer om at behandle testobjekterne skånsomt. For at udfordre skæbnen er de endda blevet sendt til os med Post Danmark. Også det overlevede de!

Bag det barske ydre er telefonerne dog stadig smartphones, så de skal selvfølgelig også testes efter vores sædvanlige alen, som handler om hastighed, brugervenlighed, hastighed, funktioner og … hastighed.

Konklusion

Da der er tale om telefoner med meget specielle funktioner, afhænger konklusionen af, hvad ens behov er. Samsung Xcover er ikke i samme robusthedsklasse som RugGear og Runbo. Men den kan til gengæld være i de fleste lommer, og den ser så tilpas civil ud, at man kan bruge den, selv om man ikke til daglig går i Kansas-overalls eller camouflagetøj.

Den lille Samsung klarede testens prøvelser fejlfrit. Da den samtidig er en rimelig kvik mellempris-telefon, er den perfekt som skolebørns første smartphone, der skal kunne tåle at blive brugt.

Skal du have den mest robuste telefon lige nu, så må valget falde på RugGear, som kun behøver at komme op af vandet, når den skal oplades. I praksis havde testeksemplaret dog svært ved at leve op til løfterne. Touch-skærmen nægtede flere gange at fungere, og efter vandtesten holdt navigationsknapperne op med at virke. Den er samtidig testens absolut langsomste mobil.

Runbo imponerer med sin enorme batteritid og sit udvalg af ekstrafunktioner. Prisen er, at både vægt og volumen er stor. Og det samme er prisen. Men vi er overbevist om, at den vil kunne klare en hård hverdag i lang tid. Bag det barske ydre finder man desuden en ganske brugbar smartphone, som er stærk nok til at køre det meste. Det gør den til vinder.

Se hele testen hos Lyd & Billede

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.