Undersøgelse: Sociale medier gør os nedtrykte
På de sociale medier ser alles liv måske meget perfekt ud, og det gør folk nedtrykte, viser ny undersøgelse.
På de sociale medier er der gået sport i at kunne fremvise det ene smukke glansbillede efter det andet. Sol, ferie, og fest bliver vist frem med store tandpastasmil.
Flere apps tilbyder også billederedigering, så der er rig mulighed for at skrue lidt på virkeligheden.
Men det er ikke nødvendigvis positivt, for en ny undersøgelse fra Kaspersky Lab viser, at hver tredje dansker har følt sig nedtrykt af at klikke sig ind på de sociale medier.
Det er ofte, at de negative sider overskygger de positive på de sociale medier ifølge Kasperskys undersøgelse. Hele 32 pct. bliver negativt påvirket af deres venners glade feriebilleder.
Det er rammer særligt unge, der nemt kan blive negativt påvirket af sociale medier ifølge Jonas Ravn, der er oplægsholder og projektleder med fokus på unge og sociale medier ved Center for Digital pædagogik.
»Hvis man har selvværdsproblemer eller nedtrykt i en periode og logger på de sociale medier og ser en strøm af billeder med folk, der for eksempel fremhæver sig selv med fitnessbilleder, får man et indtryk af, at andre har et bedre liv eller har mere selvkontrol. Det kan være hårdt for rigtig mange, når man er midt i en identitetsproces, hvor det handler meget om, hvad man godt kunne tænke sig at være,« siger Jonas Ravn til Berlingske.
For selv om over halvdelen af danskerne bruger sociale medier for at komme i godt humør, så bliver de det sjældent.
Næsten halvdelen af danskerne, 47 pct., får en følelse af, at deres tidligere liv var bedre end deres nuværende, når de ser på deres egne glade posts fra fortiden.
Det er også antallet af likes, der afgør, hvor glad man er, når man logger ud af et socialt medie. For ifølge Kaspersky føler hovedparten sig nedtrykte eller kede af det, når de ikke få så mange likes, som de forventer, eller hvis deres deres venner får flere likes end dem selv.
Det er netop, når folk kommer til at bruge sociale medier til konstant at spejle sig i hinanden ned til mindste detalje i hverdagslivet, at det bliver en negativ udvikling, udtaler Michael Danielsen, chefpsykolog i Psykiatrifonden, til Berlingske.