Rejse satte gang i »marokkopudemanden«

For 15 år siden genindførte Torsten Hansen marokkopuden herhjemme. I dag er han Europas førende producent af puderne.

Artiklens øverste billede
Den marokkanske butik A Mano i Jægergårdsgade. Torsten Hansen blev kaldt marokkopudemanden, da han for 15 år siden gjorde marokkopuder trendy. Siden kom der mosaikborde med jernstel til.

»Nej, det er ikke en restaurant,« kommer det ofte med et smil fra Torsten Hansen, når caféfolket entrer butikken draget af mosaikbordene, der er udstillet på fortovet udenfor. Han erkender, at det kan ligne en café, og at det ville være naturligt at sætte stole ud til bordene, der står der i forvejen. Men hjørnebutikken i Jægergårdsgade 53 i Aarhus er en eksklusiv interiørbutik.

»Vi overvejer indimellem også at have café her, hvor kunderne så kan købe alt i butikken, inklusive de borde de sidder ved,« siger Torsten Hansen.

A Mano begyndte at sælge mosaikbordene i 2002, men butikkens primære produkt er marokkopuderne.

Marokkopudemanden blev han kaldt, da han for 15 år siden genindførte marokkopuden i Danmark. A mano betyder håndlavet på spansk, og at alt er lavet i hånden i den bedste kvalitet, er fundamentet for Torsten Hansens koncept.

Læser du med fra mobilen, så se flere billeder her.

Det sorte forklæde er hans arbejdshabit, som han siger. En praktisk foranstaltning, når han skal bakse med de tunge borde på gaden. Det varer heller ikke længe, før hans kone Lene, der også står i butikken, har brug for hans kræfter til at bære et bord ud på gaden, så nogle kunder kan se det i dagslys.

Tidligere købmandsbutik

Torsten Hansen i sit sorte forklæde, som han kalder sin arbejdshabit.

Det var et lidt tilfældigt gensyn med en marokkopude i Marokko for 15 år, der lagde kimen til Torsten Hansens passion for kunsthåndværk.

Forandringens rejse

Det begyndte med en rejse med hele familien, hustruen Lene og tre små børn, hvor den yngste var to år og den ældste tæt på 0. klasse. Torsten Hansen kom en dag i 1998 hjem fra sit job som informationschef på Huset i Vester Allé og sagde til Lene, at nu havde han taget orlov. I løbet af tre uger var alt på skinner. Lejligheden i Aarhus var lejet ud, og familien sad klar i den nyindkøbte autocamper.

Puderne er hovedsageligt fremstillet af en lædertype: anilinlæder. Det er det mest ”nøgne” læder, som kun har fået en let overfl adebehandling, der beskytter mod snavs.

Først tænkte de på at rejse til Østen, ligesom alle vennerne gjorde. Men i stedet kørte de af sted mod det sydlige Europa. De endte i Marokko, hvor fascinationen af håndværket i souk’en, det kæmpestore marked i Marrakech, gav læs på autocamperen på vej hjem fire måneder senere. Bilen var fyldt med marokkopuder, tæpper og oliventræsprodukter.

Venner var begejstrede, da de så familiens indkøb. Og Torsten blev overdænget med spørgsmål om, hvorfor de ikke havde puder med hjem til alle vennerne.

Tog springet

I første omgang vendte Torsten Hansen tilbage til sit job som informationschef.

Hele fremstillingen af læderpuderne er håndlavet – fra skindbearbejdning, garvning og farvning til færdigt produkt.

Så gik turen til Marokko igen. Torsten Hansen fyldte sin bagage i flyet op med puder uden fyld i gedeskind fra souk'en i Marrakech. Det hele blev solgt i løbet af en uge. Så der skulle mere til. Han kontaktede en kvinde, der i forvejen importerede fra Marokko, og fik gennem hende importeret et større antal puder til Danmark. Men Torsten og Lene Hansen kunne alligevel ikke følge med, og efter en artikel i et af de store dagblade om marokkopudens comeback blev det helt umuligt at følge med den massive efterspørgsel.

16 tons tvist fra Polen

Efterhånden nåede skindpuderne frem til Aarhus i en lind strøm. Uden fyld. Torsten Hansen aktiverede sit netværk, og pludselig stod vennerne i en kælder i Vestergade i Aarhus og fyldte tvist i puderne i højt tempo. Tvisten kom fra Polen, og manden, han købte det af, begyndte at blive mistænksom. Solgte Torsten Hansen tvisten videre, siden han skulle bruge 16 tons? Så det endte med, at han blev nødt til at dokumentere over for sin forretningsforbindelse, at han ikke overfodrede mekanikerne i Aarhus med tvist, men fyldte det i læderpuderne.

Til fyld i puder og hynder anvendes bomuld, der gør det let at ”puffe” puderne op, når det er nødvendigt.

Ud over marokkopuderne, som gik som varmt brød, fyldte Torsten og Lene Hansen væggene med kunstværker fra venner som Poul Pava, som blev solgt på kommissionsbasis.

Der var koncerter og digtoplæsning i butikken, men det var ikke kun dagdrømmerier. Det var forretning.

»Jeg troede på Jægergårdsgade, og i dag 15 år efter er det et hipt sted,« siger han med et smil.

Vokseværk

Siden fik Torsten Hansen en danskboende marokkaner til at hjælpe sig med importen. Og virksomheden er fortsat med at vokse.

»I lange perioder brødfødte vi otte familier dernede, men vi kunne ikke garantere arbejde hele året. Marokko og Marrakech er efterhånden blevet meget turistet, og flere og flere europæiske virksomheder har flyttet deres produktion til landet. Det betød også, at der blev rift om arbejdskraften.«

Den stilrene bænk med læderhynder i tre farver har Torsten Hansen selv tegnet.

»Når vi ikke havde arbejde til dem, gik de ind i souk’en, hvor der var masser af arbejde. Og pludselig var arbejdskraften ikke til rådighed, når vi havde brug for den. Og det var ikke alle, der mestrede den kvalitet, som vi ville have. Min mand dernede havde svært ved at få oplært nogen.«

Den udvikling har blandt andet betydet, at Torsten Hansen er på udkig efter nye producenter og i øjeblikket har blikket vendt mod Portugal, som er kendt for sine kvalitetsskind.

Pønser på økologi

Ønsket om at finde nye leverandører hænger også sammen med, at Torsten Hansen gerne vil gøre puderne økologiske og miljøvenlige. Det strander i øjeblikket på, at han ikke selv garver gedeskindene, men køber dem i Marokko.

»Vi kan lave vegetabilske farver og fair trade, og vi pønser på økologisk læder. Vi tjekker andre markeder ud, fordi vi ønsker et mere bæredygtigt produkt.«

Et stort udvalg af mosaikborde er udstillet på fortovet uden for A Mano i Jægergårdsgade.

»Mosaikbordene kom til i 2002. Men vores primære produkt er marokkopuderne. Selv om bordene fylder meget i butikken, « forklarer Torsten Hansen.

Drømmen – og ikke målsætningen, understreger han – er et 1000 kvadratmeter stort pudeland. For A Mano har for eksempel stor succes med skamler/puder til designerstole som Bamsestolen, Corona, Ægget og Oksen.

Masser af nye projekter

I øjeblikket arbejder Torsten Hansen på at kunne præsentere en række nye koncepter til næste års Formland-messe (tidligere UP) i Herning. Han har også planer om at etablere butik og café på 150 kvadratmeter i København, som sønnen Kasper Sixten på 24 år skal bestyre. Seks ny størrelser puder er på vej i produktion. Ligesom unisex rejsetasker af eget design. Og i begyndelsen af 2015 bliver det muligt at designe sit eget mosaikbord via A Manos hjemmeside.

Som uddannet smed er det ikke så underligt, at Torsten Hansen også har en drøm om at designe en meget nordisk stabelstol i jern. Men der skal også andre typer møbler i spil. Blandt andet den stilrene bænk med læderhynder i tre farver, som Torsten Hansen selv har tegnet, og som allerede står i butikken, og en loungesofa i læder i målene 150 x 75 cm og 130 x 75 cm.

Der er kunstværker på væggene fra venner som Poul Pava. Kunsten er også til salg.

Desuden er han i gang med at videreudvikle mosaikbordene, så de ikke er så tunge. I stedet for at fremstille bordpladen af beton, skal den laves i fiber.

I det hele taget står idéerne i kø, for han vil have flere heste at spille på. »Vi kan ikke blive ved med at være et enkeltmandsfirma. Det er dejligt, at vores tre børn, der alle er voksne nu, gerne vil gå ind i virksomheden. Det giver nye muligheder,« siger Torsten Hansen.

www.amano.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.