Barbarisk kulturmøde - flere gode bud på vin til julen

Juleaften støder civilisationerne sammen, for vores julemad har rødder i en tid, hvor ingen drak vin til maden. Men derfor kan man jo godt få en god aften.

Artiklens øverste billede

Barbaren vælger våben, du vælge må som han, siger Pär Lagerkvist et sted, og det passer jo også på den danske julemiddag. Den er et barbarisk sammensurium af sødme, syre og fedt, sådan er det, og sådan er det selv i de bedste familier, for i en tid, hvor alting forfalder, holder vi fast i julen; det er lige før, også veganere spiser flæskesteg den aften. Tror jeg. I hvert fald gør man nok klogt i lige den aften at gå stille med sin grønne klimabevidsthed.

Fred med det. Lad julesorgen slukkes og alt sådan noget, for det går jo nok endda, og det væsentligste er at finde én god, kraftig rødvin i den prisklasse, man foretrækker – så skal maden nok glide ned.

Same procedure as last year

Generelt overdriver vi jo dette med vin til mad – meget kan lade sig gøre, og der er ingen grund til hysteri. Men det er klart, at eddike og sukker på én gang gør det svært at være vin. Derfor foretrækker mange da også at sætte amarone til julemaden; det er jo en vin på tørrede druer, rosinvin, om man vil, den har masser af alkohol og sødme, ofte i ja, barbarisk grad, og så kan det jo gå lige op.

Men altså. Hvor privilegeret det end er at være vinskribent, så er dette at skulle til det igen også lidt af en udfordring. Hvordan forny testen, for maden ændrer sig jo ikke; det gør den virkelig ikke. Når jeg fortæller folk, at jeg selv spiser and à l’orange juleaften, ser de på mig, som havde jeg vendt Danmark ryggen; det gør jeg nu ikke, men indrømmet, den danske julemad er jeg ikke fan af.

Men det er næsten alle andre. Igen i år havde jeg bedt vinimportørerne om forslag om vin til anden, snarere end til det tilbehør, der for mange er lig med julen; dette ud fra den betragtning, at det er tilbehøret, der gør det umuligt. Og igen i år havde mindst halvdelen af importørerne misforstået budskabet og af sig selv inde i hovedet tilskrevet rødkål og sukkerbrunede kartofler, for det hører sig jo til.

Kultursammenstød

Det gør det da også. Og til den menu burde man drikke øl, det er banalt at konstatere, men sandt er det ikke desto mindre. Vores julemad har rødder langt tilbage, før nogen uden for den absolutte overklasse kunne drømme om at servere vin til middag; juleaften er et clash of civilizations. Fred med det. Lad julesorgen slukkes og alt sådan noget, for det går jo nok endda, og det væsentligste er at finde én god, kraftig rødvin i den prisklasse, man foretrækker – så skal maden nok glide ned.

Dog, en enkelt advarsel: I testen dette år indfandt sig også en glimrende lille pomerol, og det går altså ikke. Ikke engang til anden alene, som er for fed og kraftig og fremhæver vinens tørhed – og da slet ikke til det da ske barbari; lad være med det. Det er mit råd.

Men ellers. Kulturmøder kan jo også være af det gode. Den australske kult-vinmager Chris Ringland har danske bedsteforældre, og måske har det inspireret ham til et europæisk samarbejde. Sammen med José Luis Chuecas har han begået en mere end glimrende syrah i Campo de Borja, og det hører til de mere originale forslag til julemenuen. Ellers foreslår importørerne typisk amarone eller valpolicella eller Rhône-vine i forskellige afskygninger. Det forstår jeg godt, og det er generelt gode valg, selv om jeg synes, de billigste vine fra Valpolicella bliver for vandede til den kraftige mad. Har man et stramt budget, er en billig vin fra det sydlige Rhône ofte at foretrække, for her er smæk for skillingen, og smæk skal der være juleaften, det er der på maden.


Lyt til podcasten ”Hvad drikker Lillelund?”

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.


Gode andevine


Copper Land

Cabernet Sauvignon

Premium Reserve

W.O. Stellenbosch, Sydafrika 2017

Pris: 75 kr. (tilbud) Forhandler: Skjold Burne

Smæk for skillingen og både tannin, tjære og sortladen frugt til at give barbaren kamp til stregen. Masser af sødme og kraft, en anelse røget, virkelig god til maden. 89 point.

Cantina Valpolicella Negrar

Le Preare

Amarone della Valpolicella 2016

Pris: 199 kr. Forhandler: Menu

Umiddelbart let urtepræget næse, moderne stil. Sødme, en vis stramhed, fornuftig struktur – kan godt drikkes, denne her – til krydret mad. 90 point.

Borsao Bodegas

Zarihs Syrah

Campo de Borja 2015

Pris: 190 kr. (v/ 12 fl.) Forhandler: Laudrup

Resultatet af den berømte australier Chris Ringland og José Luis Chuecas’ samarbejde. Røget stram, tør, vertikal, personlig, mandig, bestemt i sit udtryk – med ilt får den mere fylde, ligner mere Australien. Dekanter den, og så skal der en del mad til at slå denne her af pinden. Den holder 15 pct. og bærer dem ganske yndefuldt, umærkeligt. 91+ point.


Pierre André

Châteauneuf-du-Pape 2016

275 kr. (tilbud) Forhandler: Bichel

Meget ung, den skal have ilt i flere timer; meget lokal vin, som det er domainets stil, et væld af garrigue og tæt, rød frugt, en neuf af den gamle skole. Server den hellere til en and a l’orange end til rødkål og søde kartofler – det er næsten synd. 93+ point


Cono Sur

Los Alemdros Estate

20 Barrels

Limited Edition Syrah

Valle del Limari, Chile 2016

Pris. 112 kr. (v/12 fl.) Forhandler: Meny

Mandhaftig, krydret, let røget. Behøver ilt. Sorte oliven, mørk frugt, mørk ristet tone. 87 point.



Chateau Pesquie

Edtion 1912M

Ventoux 2016

Pris: 70 kr. (v/12 fl.) Forhandler: Philipson

Rå, saftig, direkte; god til andefedtet, skærer flot gennem og efterlader en ren, sødmefuld frugt. 90 point.



Kay Brothers

Basket Press Shiraz

Amery Vineyard

McLaren Vale 2014

Pris: 210 kr. (v/12 fl.) Forhandler: Theis

Tæt, tæt fed McLaren Vale-frugt og mørke krydderier men ikke for mange, cremet struktur; alkohol nok til at dræbe fedtet, ja, til det hele. 91 point.

Ca’ dei Frati

Vino Rosso Ronchedone 2016

Pris: 150 kr. Forhandler: Adriat

Masser af frugt, masser af sødme, men også en stram, let syrlig og bitter bærtone og et vist tanninbid; ganske elegant vin, der skærer godt gennem anden, og som under ingen omstændigheder tåler brunede kartofler. 90 point.



Domaine Cayron

Gigondas 2016

Pris: 180 kr. (v/12 fl.) Forhandler: Philipson

Markant urtepræget næse, der fortsætter i smagen, vertikal, ganske stram vin, der kræver en del ilt, før den viser sig. Meget klassisk gigondas. Absolut til den franske and, ikke til søde kartofler. 90+ point.


Santa Carolina

Special Assemblage

Chile 2018

Pris: 59 kr. Forhandler: Rema1000

Særlig til det danske publikum, oplyses det – noter af mynte, meget sød, pæn balance, mere sødme, rund fylde – til grill, kunne lide noget krydret mad – ikke til den provencalske and, men til julebordet i alt dets gru. 85 point.


Fess Parker

The Big Easy

Syrah

Santa Barbara 2016

Pris: 295 kr. Forhandler: H.J. Hansen

Åbner med et strejf af alkohol, der damper af ganske hurtigt. Fuldfed syrah-frugt, cremet, fed struktur, noget at tygge på. Den klarer juleanden flot, selv med barbarisk tilbehør – faktisk bedre til anden end uden, de to naturkræfter ophæver hverandre. 90 point.



Rodney Strong Vineyards

Old Vines Zinfandel

Northern Sonoma 2016

Pris: 199 kr. Forhandler: Skjold Burne

Sødmefuld, enkel, tilgængelig, amerikansk og ligefrem; mange vil elske stilen med mørke krydderier og brændte noter, der ikke modsiger juleaften og skaber unødvendig splid i familien, medmindre en frankofil onkel skulle være vågnet op fra sin blund i øreklapstolen – men så er den også gal, for her er ikke megen syre at stå imod med, en veritabel dansker-pleaser. 90 point.


Maison de la Villette

GSM

Vin de France 2017

Pris. 99 kr. (tilbud) Forhandler: Vinoble

Frisk, frejdig og frugtig, og den kunne køre i (halv)litervis i en pichet på fransk bistro, også til andebryst. Men den kan ikke klare at bliver serveret småvarm i et dansk parcelhus’ juleaften, i dansk sammenhæng egentlig mere til sommer end til vinter, så hvis det er sådan, man har det, skal man købe den. 87 point.



Blackwater

MMXIV Cultellus Syrah

Swartland, Sydafrika 2014

Pris: 140 kr. (tilbud) Forhandler: Wineguys

Sortladen. Umiddelbart lidt spids i syren, falder hurtig til ro. En overraskende lille oxidativ tone også. Vokser væsentlig med ilt, får flere lag, og en mineralsk, røget tone melder sig. Ville være god også til en vintergryde. 90 point.


Lamberti

Amarone della Valpolicella 2015

Pris: 99 kr. Forhandler: Bilka

Sød, enkel, tro mod genren, brændte noter, amarena-kirsebær, ganske nydelig balance – om end ret kort. 86 point.


Miguels

DAO 2016

Pris: 89 kr. Forhandler: Billund Wine Cellars

En anelse skarp, mørk frugt; masser af tannin her, let røget tone med en vis sødme til sidst. Ret kort. Absolut en madvin – kødvin snarere end andevin. 84 point.



Xavier Gerard

Côte Rotie 2016

Pris 385 kr. Forhandler: Sigurd Müller

Stram, rank, elegant og ren i sit udtryk; meget ung, en knyttet næve lige nu, så giv den masser af ilt og lad være med at udsætte den for brunede kartofler. 93+ point.


Baron de Ley

Rioja 2015

Pris: 65 kr. (tilbud) Forhandler: Bilka

Røget, blød, venlig, gammeldags rioja-stil; bestemt anstændig til prisen, gør ingen fortræd, heller ikke anden, men snarere omvendt – har ikke helt kraft nok til opgaven. 85 point.



Hammekan Cellars

Creencia

Monastrell

Jumilla 2015

Pris: 119 kr. (v/ 6 fl.) Forhandler: A Vinstouw

Krydret og lidt rå, om ikke hård i filten. Frugten er fin og saftig, en smule eg tilbage, men generelt godt balanceret vin – god til maden. 90 point.


Domaine Marcoux

Châteauneuf-du-Pape 2017

Pris: 349 kr. Forhandler: Domaine Brandis

Ren, rød frugt, masser af mineralsk, stenet karakter, flot længe, flot balance. Endnu ganske tæt og knyttet, den skal have nogle timers ilt inden serveringen. 92 point.


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.