Hvor er det mest beskidte sted i dit køkken? Svaret vil nok overraske dig

Dit køkken er hjemsted for millioner af bakterier, men nogle steder bør du nok overveje en ekstra rengøring eller to.

Artiklens øverste billede
Fugt og madrester er det perfekte miljø at dyrke bakterier i, og derfor er det køkkensvampe og køkkenvaske, der er de største bakteriesyndere i dit køkken. Det ved de færreste danskere. Foto: JP/Arkiv

Køkkenet er det sted i hjemmet, som de fleste helst ser er rent og bakteriefrit. Sådan forholder det sig dog sjældent, fordi køkkenet er svært at holde rent, og fordi de fleste danskere ofte falder i en række rengøringsfælder, som giver bakterierne i køkkenet frit spil.

En undersøgelse lavet af det amerikanske forskningsinstitut, NSF International, viser, at størstedelen af de bakterier, der findes i hjemmet, ikke findes der, hvor de fleste tror, de gør. Mange tror, at toiletsædet er den største bakteriesynder, men det er ikke tilfældet.

Faktisk viser undersøgelsen, at det er køkkensvampene, karkludene og viskestykkerne, der er de store bakterieskurke, og at flere end 75 procent af de klude og svampe der blev undersøgt, indeholdt colibakterier. Desuden viste undersøgelsen, at der var colibakterier på:

  • 45 procent af køkkenvaskene
  • 32 procent af køkkenskabene
  • 18 procent af skærebrættene

Sammenlignet med et almindelig toiletbræt indeholder en køkkensvamp 200.000 gange flere bakterier målt på en enkelt kvadratcentimeter.

Desuden viser en ny undersøgelse lavet af BBC, at selvom man sørger for at rengøre sine køkkenborde med desinficerende rengøringsmiddel, så gror de bakterier, der måtte være på bordet, ufortrødent videre. Derfor skal man ikke regne med at kunne blive sine køkkenbakterier kvit.

Der er dog ting, man selv kan gøre, hvis man vil holde bakterierne lidt i skak. Ifølge magasinet Good Housekeeping skal man først og fremmest sørge for at udskifte svampe og karklude jævnligt og samtidig sørge for at holde dem så tørre som muligt. Hvis man vil føle sig endnu mere sikker, kan man putte dem i mikroovnen én gang om ugen for at dræbe de bakterier, der måtte være tilbage.

Det er også en god idé at have ét skærebræt til kød og ét til grønsager, da de bakterier, der sidder på råt kød, kan være mere skadelige end andre bakterier og ikke bør komme i kontakt med andre madvare.

Ifølge NSF International er dog vigtigt at huske på, at de færreste colibakterier er farlige, og at mange af de bakterier, som findes i dit køkken, faktisk er gavnlige for dit helbred. De hjælper med at opretholde et sundt imunsystem.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.