*

Musik

Fakta: Smukfest bruger 41 millioner kroner på musikprogram

Der er flest danske kunstnere på Smukfest, men størstedelen af pengene går til udenlandske, fortæller formand.

Tre dage efter de første gæster slog teltpløkkerne i jorden i Smukfests tilhørende campingområde, går festivalen officielt i gang onsdag.

På festivalen, der tiltrækker flere end 50.000 personer, kan gæster lytte til bredt udvalg af kunstnere.

Årets musikplakat rummer danske navne som Rasmus Seebach, der åbner skovens største scene samt rockgruppen Gnags og udenlandske hovednavne som Major Lazer og Ellie Goulding.

Men på det sidste er det ikke bare deltagertallet til festen i Skanderborgs dyrehave, der er steget. Også musikbudgettet er skudt i vejret.

Her kan du blive klogere på nogle af tallene bag Smukfests musikprogram:

  • Udviklingen i Smukfests musikbudget er eskaleret de seneste år. i 1998, hvor sangerinden Björk var på programmet, udgjorde musikbudgettet et rekordhøjt beløb på 8 millioner kroner.
  • Syv år efter i 2005 steg budgettet til omkring 10,5 millioner kroner. Men i årene efter er det gået endnu stærkere.
  • I 2007 lå budgettet på 15,5 millioner kroner, i 2008 var det omkring 17 millioner kroner, mens det ni år senere i 2017 er 41 millioner kroner.
  • Ifølge festivalens formand, Claus Visby, afspejler det en generel udvikling mod, at musikere ikke længere tjener nær så meget på at udgive plader.
  • Det betyder, at de tager et langt højere beløb på at komme ud og spille koncerter.
  • Da folkene bag Smukfest sammensatte årets musikprogram, hed tommelfingerreglen, at knap 80 procent af navnene skulle være danske, mens 20 procent skulle være udenlandske.
  • Det er ikke muligt for formanden at oplyse priser for enkelte musikere. Men ifølge ham går langt de fleste penge fra festivalens musikbudget til udenlandske kunstnere.

Kilder: Smukfest-formand Claus Visby, www.smukfest.dk

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Følg med, når Jyllands-Posten serverer nyheder, reportager og anmeldelser fra årets Smukfest.

Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her