• For abonnenter

Anmeldelse: Da Der Spiegel selv blev skandalen

En ung journalist lagde Europas største og bedste nyhedsmagasin ned. Der Spiegel med den tårnhøje selvbevidsthed og de enorme ressourcer kunne ikke gardere sig mod et hæmningsløst fup og bedrag fra en patologisk løgner. Ny bog om skandalen er som en toptunet krimi.

Artiklens øverste billede
Claas Relotius blev afsløret af en kollega, der begyndte at tvivle på en historie, ”Jaegers Grenze”, som Relotius havde lavet om selvbestaltede grænsevagter ved den amerikansk-mexicanske grænse i Arizona. Relotius vandt flere vægtige journalistiske priser, inden han blev fyret i 2018. Her modtager han den tyske pris Reemtsma Liberty Award i 2017. Arkivfoto: Golejewski Olejewski/Epa

MEDIER

TUSIND LINJER LØGN

JUAN MORENO

Oversat fra tysk af Lars Onslev

260 sider, 280 kr.

Brilleuglen

»Fortæl det, som det er.«

Af alle de forsøg på at sætte journalistik på en kort formel, som mediefolk til alle tider har gjort, må dette være et af de bedste.

Det er udtænkt af Rudolf Augstein, legendarisk grundlægger af det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel lige efter Anden Verdenskrig. Sloganet hænger også med store bogstaver på væggen i receptionen i det selvbevidste hovedkvarter i Hamborg. Som en slags indgangsbøn.

I sin kerne er det jo præcist, hvad journalistik handler om: Fortæl det, som det er. Der Spiegel tager det på alle måder meget alvorligt. Magasinet har verdens største afdeling af faktatjekkere. Deres opgave er at gå bogstaveligt talt hvert eneste ord, som bladets journalister afleverer, igennem med både lup og pincet. I den Spiegel-håndbog, som Augstein skrev i 1949, hedder det, at fejl ikke er en mulighed. Sådan.

Der Spiegels hovedkontor i Hamborg. Arkivfoto: Georg Wendt/AP

Selvforståelsen har været derefter. Man var ikke bare journalist. Man var Spiegel-journalist. Man var udvalgt, og man var i en liga for sig selv. Man havde særlige privilegier, var bedre lønnet, kunne rejse til verdens ende for at tjekke en enkelt detalje til en indledning, og man kunne skrive både langt og vidtløftigt, som mange journalister gerne gør.

Universets centrum var Der Spiegel. Indtil en journalist ved navn Claas Relotius begyndte at skrive i magasinet. Siden har verden ikke været den samme, hverken på Der Spiegel eller i europæisk presse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.