*

Kultur

Fakta: Niqab, burka, hijab: Hvad er forskellen?

Nogle lande har allerede forbudt de klædedragter, der dækker ansigtet. Flere danske politikere ønsker forbud.

I sommer afgjorde Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, at Belgien må fortsætte sit forbud mod offentligt at bære den muslimske hovedbeklædning niqab.

I Frankrig er der et lignende forbud, som også dækker burkaer.

Og Danmark burde følge de to landes eksempler, mener både Dansk Folkeparti, De Konservative og dele af Venstre.

Men hvad er egentlig forskellen mellem niqab, burka og den mere almindelige hijab, som ofte ses i gadebilledet i Danmark?

Her er et overblik:

Hijab: Tørklæde, der dækker håret, men lader ansigtet være frit. Dette er den mest udbredte hovedbeklædning og kan bindes på mange måder.

Niqab: Tørklæde der kun viser øjnene. Der er to typer niqab.

Den første er en halv niqab, som ud over øjnene lader et stykke af panden være udækket.

Den anden er fuld niqab, som dækker hele ansigtet med undtagelse af øjnene. Den består typisk af et bånd, der bindes rundt om panden, samt et længere stykke stof, der dækker ansigt og hår, så kun en sprække til øjnene er fri.

Burka: En ikke-gennemsigtig altdækkende beklædningsgenstand båret af mange muslimske kvinder, hovedsageligt i Afghanistan. Den er en slags udvidet niqab, der ligeledes dækker øjnene, typisk med et lille netgardin.

Kilde: Religion.dk

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Forandring fryder slet ikke i julen

Også vi moderne såkaldte supermennesker, der kan det hele og lidt til, må bøje os – bare en smule – og bede om, at det nye, som julen har at bringe, må komme til os og nå os.
Annonce
Annonce
TV anbefaler
Annonce
Annonce
Kultur

Sherlock Holmes’ danske mareridt

Verdens største detektiv klarede de fleste opgaver med bravour – men i Danmark måtte han, eller rettere hans skaber, Arthur Conan Doyle, give op over for folk, der udnyttede ham.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her