Kultur

Danske børnecitater vækker svensk vrede

Grethe Dirckinck-Holmfelds citat-bog om børn og kærlighed er trukket af markedet.

"To kvinder kan selvfølgelig gifte sig med hinanden, men så er de blevet voldtaget." (Henrik, 8 år)

"Hvis to kvinder gifter sig med hinanden, er de ludere." (Jakob, 8 år)

Blot to blandt mange citater fra børn indsamlet af Grethe Dirkinck-Holmfeld og udgivet i "Vil du være min kæreste".

Bogen udkom i Sverige i 2005 med titlen "Barns tankar om kärlek" (Børns tanker om kærlighed) og er til dato solgt i 64.155 eksemplarer.

Men nu er det slut.

Efter heftig kritik af primært ovennævnte citater er bogen blevet trukket tilbage af Bonnier, der udgiver Grethe Dirckinck-Holmfelds bøger i Sverige, hvor seks af hendes kendte og populære samlinger af børnecitater har rundet et samlet salgstal på 308.000.

Forlaget undskyldte citaterne og forlagets pressechef Katarina Arborelius sagde blandt andet til Kvällposten:

"Vi beklager virkelig og forstår de reaktioner, der er kommet som reaktion på bogen. Vi er taknemmelige over at være gjort opmærksom på dette. Vi beder omgående vores kunder om at inddrage bogen i de tilfælde, hvor den stadig er til salg."

Grethe Dirckinck-Holmfeld med et eksemplar af sin "Børns tanker om kærlighed", der nu er trukket ud af det svenske marked. Foto: (c) 2014. Gregers Dirckinck-Holmfeld

Tilbagetrækningen skete allerede i forsommeren, men Grethe Dirckinck-Holmfeld blev ikke direkte informeret. Hun erfarede først for ganske nylig via nettet, at hendes bog var trukket tilbage.

Hun forstår slet ikke, at man har valgt at trække bogen tilbage, og er ked af, at "vores broderfolk efterhånden er er blevet bonerte."

Kan "negerkonge" forsvinde fra danske Pippi-bøger?

Kritikere af bogen mener blandt andet, at citaterne kan lære børnene noget forkert.

"Det er jo helt misforstået," siger Grethe Dirckinck-Holmfeld til Jyllands-Posten."Mine citat-bøger er ikke skrevet for børn, men til voksne. De spejler mange af de ting, som børn misforstår, og det er så den voksnes opgave, at forklare barnet den rette sammenæng."

Hun oplyser, at hun ikke et sekund har overvejet at klippe de to citater ud af bogen, men har givet udtryk for, at dersom svenskerne i kommende udgaver af bogen havde svært ved at leve med dem, så kunne de bare have fjernet dem.

Pippi Langstrømpe må ikke sige "negerkonge" i ikonisk tv-serie

Grethe Dirckinck-Holmfeld ærgrer sig over udviklingen i Sverige, hvor man i de seneste år har set adskillige eksempler på censur af bøger og andet i den politiske korrektheds navn.

"Jeg håber ikke, at vi kommer dertil, hvor man begynder at kalde Alfred fra "My Fair Lady" for renovationsarbejder. Han er og bliver skraldemand og det skal han han vedblive at være."

Grethe Dirckinck-Holmfelds bog er blot en blandt mange udgivelser, der er kommet i modvind i Sverige - og i andre lande. I den politiske korrektheds navn.

I Sverige har selv Pippi Langstrømpe problemer og i mange lande har været - og er - blandt andre Tintin under anklage for racisme.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her