Muppets bag panserglas

<p>Engang sprudlede de af liv. Kermit, Miss Piggy, Gonzo, de sure gamle mænd på balkonen og alle de andre figurer i Muppet Show. Nu kan du se de originale figurer på særudstilling i Washington, men en elsket figur mangler...</p>

Artiklens øverste billede
Jim Henson, der skabte Muppet-dukkerne døde i 1990. Foto: AP

De er blevet gamle og sensible.

Men er stadig eftertagtede.

Alle de populære dukker fra Jim Hensons "Muppet Show" og siden "Sesame Street" - et koncept der blev kopieret verden over.

Og nu har Smithsonian Institutute i Washington åbnet en stor udstilling med titlen "Jim Henson's Fantastic World".

De originale Muppet-dukker er blevet så gamle og sensible, at de ikke længere tåler lys, så derfor er udstillingen opbygget i et mørkt kælderrum. Både af sikkerheds- og konservations-grunde må man betragte f.eks. gode gamle Kermit the Frog gennem tykt panserglas i det tempererede lokale.

Miss Piggy mangler

En af de meget populære dukker mangler.

Og det er Miss Piggy. Den originale dukke er ganske enkelt gået til.

Om udstillingen siger Deborah Macanic, der er leder af udstillingen, til Time Magazine:

"Vi opfatter hver eneste ting som meget kostbare. Teknisk set er der jo også tale om antikviteter".

Fra skitse til film

Jim Henson , der døde i 1990, er født og opvokset i Hyatsville i Maryland. Udstillingen skildrer, hvordan han som ung universitetsstyderende skabte sine Muppet-figurer som tegneserie, hvordan han udviklede dem til dukker og siden lavede både tv-shows og film.

Jim Henson lavede sit første tv-show allerede i 1954 og var således en af veteranerne. De centrale Muppet-fugurer skabte han i 1955 og de blev siden udviklet op igennem 1960'erne. Kermit the Frog blev mere og mere dominerende og i dag er det først og fremmets den figur, der huskes.

På turné i USA

Når udstillingen den 5. oktober lukker i Washington, sendes den på turné i USA, og det ventes, at den turne vil strække sig over tre-fire år, inden de elskede figurer atter gemmes væk under alle tænkelige bevaringsforanstaltniger.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen