Bieber tror på Gud. Vi tror på Bieber

Glem anmelderne. Bieber var fremragende set fra et "belieber"-perspektiv. Han er et af verdens mest indflydelsesrige mennesker, og jeg holdt mig vågen til 04.30 i håb om at kunne stille ham et spørgsmål. Man skal aldrig sige aldrig.

Foto: Casper Dalhoff

I flere måneder havde jeg håbet. Og i sidste uge voksede håbet pludselig. Nogle mennesker køber lotto-kuponer for at opleve den slags, men så naiv er jeg ikke. Til gengæld havde jeg plaget adskillige mennesker hos verdens største musikselskab Universal om, at den canadiske superstjerne Justin Bieber skulle lade sig interviewe til Jyllands-Posten i forbindelse med koncerten i Skanderborg.

Bieber er et af vor tids absolut største popikoner. Min generations svar på Elvis – bare større, fordi internettet er opfundet i mellemtiden. Det ville være et interview, der i sin eksklusivitet ville få adgangen til både dronning Margrethe og Joe Biden, endda dem begge på én gang, til at blegne.

Og pludselig, den 25. juli, var der lydhørhed hos pladeselskabet. Efter lidt dialog var de ikke afvisende. Om jeg kunne være i området hele dagen inden koncerten?

Ja, det kan jeg da lige love for, at jeg kan, svarede jeg og fortsatte min desperate kommunikation med Universal om den potentielle journalistiske jackpot.

»Jeg ved godt, han sjældent stiller op, men ville ærgre mig over ikke i det mindste at spørge,« skrev jeg håbefuldt, men dog med forsvarsmekanismerne i højeste alarmberedskab.

Universal-modtageren i den anden ende må have overvejet, om jeg skrev til mig selv eller hende, da mailen fortsatte:

»For nylig fik vi præsident Zelenskyj til at tale live til et kæmpe arrangement, og det lærte mig, at man aldrig skal udelukke noget på forhånd!«

Det er journalistikkens regel nummer et. Du ved aldrig, hvornår historien pludselig er der. Og det er en sund livsfilosofi i det hele taget: aldrig på forhånd at give op. Som Bieber synger i et af sine stor-hits: ”Never say never”. Man skal aldrig sige aldrig.

Modsat den ukrainske præsident, der utrætteligt fører sin krig i medierne og offentligheden verden over, så giver Bieber dog nærmest aldrig interviews.

»Ville gerne spørge Justin Bieber blandt andet til hans forhold til Gud, og hvad det betyder. Jeg vil mene, han er vores generations måske vigtigste repræsentant for den kristne tro,« leflede jeg i min forespørgsel og indså først bagefter, hvordan min professionelle autoritet med den fine titel af chefredaktør i autosignaturen blev noget udvandet, da henvendelsen sluttede i versaler:

»ALT har interesse – også hvis det bare er få minutter. Hilsen Marchen Neel Gjertsen«.

Bieber gik på vandet

Men det ér interessant med Biebers forhold til Gud, og det blev også omdrejningspunktet for hans i mine øjne fremragende koncert i Skanderborg. De fleste anmeldere, vores egen inklusive og de tabloide i særdeleshed, var noget uimponerede onsdag nat. Men vi, der tror på Bieber, hørte en helt anden koncert, end de gjorde. Sammenligner man for eksempel med kirkegang, var der tale om en gudstjeneste ud over det sædvanlige.

Showet åbnede med en video, hvor Justin Bieber talte – eller skal vi sige prædikede? I storskærmsvideoen gik han bogstaveligt talt på vandet. Som en moderne Jesus tvangsindlagde han de rekordmange festivalgæster til midnatsgudstjeneste.

»Jeg tror på, at Gud har magten, og at han elsker mig for den, jeg er, og hvor jeg er i mit liv lige nu. Jeg holder fast i Jesus som den ufejlbarlige, der gav sit liv, så jeg kan leve i reel frihed,« rungede Biebers røst udover skoven, hvor flere åndede lettet op, da han tilgav de mindre troende på forhånd:

»Du behøver ikke at tro på det samme, som jeg gør, for at høre til her,« lød det. Og så sluttede han alligevel med en formulering, der hævede ham over alle os andre:

»Jeg elsker jer, mennesker.«

Interessant, ikke? Bag mig stod en mere utålmodig gæst, der replicerede højlydt irriteret: »Fuck, hvor han er gay, mand!«

Beliebers har fulgt Bieber i medgang og modgang. Lige nu er det medgang. Foto: Casper Dalhoff

Woke vækkelse

Det er han nu ikke, homoseksuel. Og det er heller ikke et skældsord, gay. Tværtimod har Biebers ægteskab med kvinden Hailey Bieber været den nok mest omtalte forpligtende kærlighedserklæring længe. Det er blandt andet med den vielse og bekendelse, at Bieber i dag står som den måske mest centrale aktør for den kristne tro anno 2022. Langt flere lytter formentlig til Bieber end til paven i Rom. Verdensturnéen ”Justice World Tour” har den kristne forkyndelse som omdrejningspunkt, og på den tilhørende plade ”Justice” er det ikke blot Biebers eget tekstunivers, der f.eks. som i hittet ”Holy” kredser om Gud. Der er også indlagt et næsten to minutter langt uddrag på pladen af en prædiken fra baptistpræsten og aktivisten Dr. Martin Luther King Jr. fra 1967. Om social uretfærdighed og sortes rettigheder.

I bøgeskoven forsøgte Bieber sig som poppens Dr. King. Lyserøde kors lyste skoven op, og det tidligere så sterile popidol benyttede lejligheden til at cementere sin nye mere aktivistiske position. Hele spektret af, hvad der er woke og politisk korrekt – eller blot kristne grundværdier? – fik Bieber indkapslet i få sætninger:

»Uanset din form, din størrelse, dit køn, din etnicitet, så er vi alle sammen lige. Det er en smuk ting. Racisme er en ond ting,« sagde Justin Bieber.

Han er om nogen selv produktet af kommercielle interesser, massehysteri og ville få Kierkegaard til at græmmes ved åbenbaringen af det åndelige forfald, som lemmingefællesskabet kan medføre, hvis vi ophører med at tænke selv.

Åndeligheden var ikke den dybeste, men Bieber appellerede dog til det personlige ansvar:

»Du og jeg – vi har muligheden for at være dem, der gør en forskel.«

Det var desværre, som om publikum ikke helt var med i udendørskirken, selv om Bieber var årets største festivalnavn i Danmark. Mange kender formentlig kun hans største hits og så ikke perspektivet i den selvudvikling, som Bieber har gennemgået rent musikalsk og indholdsmæssigt de seneste år.

Her deler publikumsoplevelsen sig tydeligt mellem ”beliebers” og almindelige festivalgæster. For mig var det den bedste Bieber-koncert, jeg nogensinde har set. Ikke siden stemmen gik i overgang, har han sunget så godt som nu. Aldrig før har han haft så meget på hjerte, og hvad enten man er enig eller ej, er noget på hjerte langt at foretrække frem for det intetsigende. Og aldrig før har musikken fået lov til at fylde så meget. Adskillige af numrene var varieret med lange guitar-, bas- og trommesoloer. Flere numre var stort set akustiske, og adskillige gange stod han helt alene på scenen og fraserede, så man helt glemte de dårlige playbackoplevelser, der fra tid til anden har kendetegnet hans koncerter.

Det må vel også tælle at være interessant? Justin Bieber kom på Time’s liste over verdens 100 mest indflydelsesrige mennesker som 17-årig. Han er det første ikon skabt af sociale medier og dermed også repræsentant for noget, vi som samfund skal tage ved lære af hurtigst muligt. Som 14-årig blev han tilfældigt opdaget på Youtube af sin senere magtfulde manager Scooter Braun, der på rekordtid var med til at sætte Bieber på kurs mod en vanvittig berømmelseskurve. Den purunge canadier væltede ind på alverdens hitlister og pigeværelser via internettet. ”Bieber fever” blev et begreb.

I 2010 var Justin Bieber det mest googlede navn på internettet. Der var han blot 16 år gammel. Men i dag ser han tilbage på perioden med stor anger. Selv om han havde det hele, følte han sig så ensom, at han endte et sted i sit liv, hvor han overvejede at gøre en ende på det. Han har de seneste år adresseret de meget svære spørgsmål om misbrug, angst og selvmordstanker. Emner, man kun kan have stor respekt for, at han bruger sin taletid på. Og det var med den respekt, jeg hørte ham onsdag nat, da han uden bluse og helt alene sang ”Lonely”. Sangen om den mørkeste ensomhed, der var virkeligheden bag facaden som barnestjerne.

Foto: Casper Dalhoff

Apropos Gud er ordet ”belieber” en sammentrækning af ordet Bieber og believe – tro. For mig begyndte det som en semi-ironisk kulturpræference, der langsomt har påvirket mig ganske meget. Kultur er blevet til kult.

Beliebere tror ikke på Bieber, som han tror på Gud. Men vi forguder i en eller anden forstand Bieber. Og vi følger Bieber betingelsesløst. Også i modgang. Og for nogle fans udfylder Bieber måske et eller andet urbehov for at bekende sig til det ophøjede?

Jeg tror nærmest aldrig, at jeg har skrevet en artikel i Jyllands-Posten uden at høre Justin Bieber samtidig. Siden 2010 har jeg hørt Bieber dagligt uden at blive træt af det. Jeg har også engang fået klippet mit hår helt kort som Biebers. Det var dengang, han var så ung, at han lignede en pige og dannede hårmode blandt kvinder.

Jeg spillede Bieber for min ufødte datter, fordi det siges, at barnet kan lytte allerede ganske tidligt. 2016-koncerten i Parken faldt sammen med terminsdatoen, og klassikeren ”Baby”, er stadig en af min nu femårige datters yndlingssange. Sådan er Bieber langsomt blevet mere eller mindre allestedsnærværende i alt, hvad jeg gør.

Mest skuffende mail nogensinde

Derfor var det også en af min karrieres mest skuffende mails at modtage, da Universal-medarbejderen tirsdag, dagen før dagen, endte mit håb om et interview brat:

»Desværre stiller Justin Bieber ikke op til nogen interviews i denne omgang.«

Så var der kun at klamre sig til billetten til den aarhusianske natklub Kupé, hvor Biebers crew havde bestilt bord til afterparty. Måske ville han komme efter koncerten, havde arrangørerne sagt!

Efter mirakuløst at have overlevet Skanderborgs infrastrukturelle katastrofe nåede jeg rent faktisk tilbage til byen ud på natten. Med en opkvikkende redbull i hånden tog jeg plads i baren ved siden af andre udmattede beliebers. Vi – for jeg følte mig som dem, selv om jeg var der under dække af at være i et professionelt ærinde – hang der i baren til den lyse morgen i håb om et glimt af Bieber. Vi stirrede på vores mobiltelefoner. Købte en redbull mere.

Han kom aldrig. Men det kunne man jo ikke vide på forhånd. Og for øvrigt har jeg billet til hans koncert i København i marts. Hvem ved, om han vil give et interview? Never say never.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.