Egypten og Storbritannien i bitter strid om kunstskat
Uenigheden kan få konsekvenser for de fremtidige kulturelle relationer, advarer egypterne.
Ikke mindre end 39 mio. kr. betalte en ukendt liebhaver for et 3.000 år gammelt og 28.5 cm. højt portræt af faraohen Tutankhamon, der herskede mellem 1333 og 1323 før vor tid. Men nu vil Egypten have Interpol til at spore køberen, skriver The Guardian.
Årsagen er, at figuren muligvis er blevet stjålet fra et tempel i Luxor. Og angiveligt skal dokumentationen for kunstskattens historik være aldeles utilstrækkelig, mener egypterne.
Christie’s, der stod for auktionen, fremhæver imidlertid, at man udførte et grundigt stykke arbejde for at sikre sig, at salget var legitimt.
Og auktionshuset hævder, at figuren har været offentligt kendt og udstillet i de seneste 30 år.
Ydermere skal figuren have skiftet ejer mellem europæiske kunsthandlere i de seneste 50 år, bl.a. skal en kunsthandler i München, Heinz Herzer, have besiddet det omstridte relikvie.
Ikke desto mindre bevirkede salget torsdag i sidste uge, at demonstranter mødte op med bannere, hvorpå der stod ”stop handelen med smuglede antikviteter.”
En talsmand for den britiske regering oplyser til The Guardian, at britiske myndigheder har været i dialog med den egyptiske ambassade i London omkring salget.
Ifølge talsmanden kan myndighederne imidlertid kun involvere sig i forhold omkring en privat virksomhed som Christie’s, hvis der er basis for det i lovgivningen.
Læs Christie’s beskrivelse af kunstskatten her.