Modig mand i Mindeparkens sprøjteramte hjørne

Jacob Bundsgaard blev sit eget kunststykke, mens andre blev ramt af malerhjerne og faktaresistens.

Morten Nystrup, JP Aarhus-redaktør.

Væk er den, ligesom de 11 andre artsfæller, der er uddøde i Danmark inden for de seneste år. Meget få har bemærket det. Jeg har ikke set glødende kommentarer på hverken Facebook eller i virkeligheden.

Måske enghvidvingen havde fået den opmærksomhed, som den muligvis havde fortjent, hvis den tilfældigvis sad i det hjørne af græsørkenen Mindeparken den dag, der blev sprøjtemalet til både forargelse og fascination.

Man kunne tro, at de, der var allermest vrede, på et højt adrenalinniveau ville sværme til Mindeparken, men sådan gik det ikke.

Mens man i sit stille sind gik og drømte om, at den vinkelsliber, der for nylig gjorde det af med Ingvar Cronhammars skulptur i Odense, i stedet havde ramt Vanddragen på Store Torv, var det nogle liter maling, en græsplæne samt en flok træer og buske, der satte gang i en ophedet debat om kunst, natur og alt muligt andet i Aarhus.

Man skulle ellers tro, at der efterhånden skulle meget til at provokere, men åbenbart ikke i Fjällräven-segmentet og på rådhuset, hvor først socialdemokraten Ango Winther krævede Katharina Grosses unavngivne værk af maling efterbehandlet politisk. Venstre stod ikke tilbage og forsøgte i et skingert opråb om det forargelige at indfange en folkestemning, der ikke synes at være der.

Det helt store politiske kunststykke i forbindelse med malingsagen fandt sted mandag aften. Mindeparken kan være et utaknemmeligt sted, særligt en mandag aften. Alligevel vovede borgmester Bundsgaard sig derud i skjorteærmer til et improviseret borgermøde om kunst og natur. Han kunne ikke vide, hvad der ventede ham, for sprøtegiftsmartyrer, kunstfundamentalister og almindelige forargede mennesker er i deres følelsers vold og dermed stærkt disponeret for temmelig kortsigtet tænkning.

Man kunne tro, at de, der var allermest vrede, på et højt adrenalinniveau ville sværme til Mindeparken, men sådan gik det ikke. Deltagerne var hovedsageligt borgere, der er engagerede i deres by, og så var der en del, der uforvarende blev en del af begivenheden (man må i hvert fald håbe, at gruppen af lycraklædte tilhørere var i Mindeparken i en anden anledning, for ingen bør ellers bevæge sig udenfor i den mundering).

Af de omkring 60 deltagere var der en tre-fire stykker, hvis forargede bemærkninger blafrede i vinden, mens faktabaserede fortalere for værket og Aros’ tanker bag blev hyldet med klapsalver. Man kan mene, at Grosses værk ligner en fosterfordrivelse, en genialitet eller bare ingen verdens ting. Nogle kan lide hvidløg, flere hader koriander, men fakta bør ingen fornægte.

Bundsgaard havde ikke bare modet, men også evnerne til at møde borgerne i ganske uorganiserede rammer uden powerpoint og spindoktorer med et potentielt sprængfarligt emne på dagsordenen. Veloplagt (på trods af at han få minutter forinden havde underholdt erhvervstoppen i DI Østjylland), lyttende og med overskud.

»Ville du selv drikke det maling,« blev der råbt. Og nej, det ville Bundsgaard naturligvis ikke. Man skal hverken drikke maling eller blomstervand, men måske hellere engagere sig i udsigten til intensivt havbrug i Kattegat, hvor næringsstoffer og affald efter eksperters vurdering risikerer at hobe sig op på havbunden, afstedkomme iltsvind, smadre vandmiljøet, sætte de blå flag på halv stang og kvæle det turismeerhverv, som særligt Djursland og Samsø har så hårdt brug for. Eller affaldet på strandene, Trumps kolde klima-skulder eller måske endda den nu henfarende enghvidvinge.

Borgmesterens kunststykke i mandags står – udover det livsbekræftende i, at folk stadig lader sig provokere – tilbage som det mest opløftende i ugen, da byen blev malet lidt ekstra rød.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.