»Følelsen af ikke at kunne blive i sit fødeland var virkelig hård«

En ny omregning af karakterer betyder, at det bliver lettere for studerende på internationale gymnasielinjer at komme ind på en videregående uddannelse i Danmark.

Artiklens øverste billede
Lærke Bang Møller (m.f.) går på en international linje på Grenaa Gymnasium, som her har engelsk med lærer Minna Friborg Hansen. Foto: Brian Karmark

Hvert år bliver knap 530 elever over hele Danmark studenter med den internationale uddannelse IB, International Baccalaureate, og kan fejre studentertiden.

Rusen ved at færdiggøre den treårige uddannelse kan dog hurtigt blive overskygget af, at hver tredje af de elever, der søger ind på danske universiteter, bliver afvist. Til sammenligning optages 86 pct. af de elever, der søger ind på baggrund af en dansk gymnasial eksamen som STX, HTX og HHX.

Den skævvridning skal der nu sættes en stopper for. Uddannelses- og Forskningsministeriet har i slutningen af juni vedtaget, at den måde, de internationale karakterer konverteres til den danske karakterskala, skal laves om.

Det betyder blandt andet, at det, der før svarede til et karaktergennemsnit på 2,7 på den danske skala, nu bliver omregnet til 4,4.

Den nye måde at beregne karakterer på betyder, at Lærke Bang Møller, der går på IB-linjen på Grenaa Gymnasium, nu har mulighed for at blive i Danmark efter næste sommerferie. Hun vil blive en del af den første årgang IB-studerende, der får lov til at konvertere deres karakterer efter den nye skala.

»Det har løftet en kæmpe byrde for mig. Jeg var indstillet på at skulle rejse til Holland og var allerede blevet optaget på et universitet i landet, da det var her, jeg ville få mulighed for at læse jura. Når den nye skala træder i kraft, betyder det, at jeg kan komme ind i Danmark og blive ved familie og venner,« siger hun.

Det har løftet en kæmpe byrde for mig.

Lærke Bang Møller, studerende på Grenaa Gymnasium, IB-linjen

En styrke på landsplan

IB-uddannelsen adskiller sig bl.a. fra andre gymnasiale uddannelser ved, at den foregår på engelsk, og at eleverne som et led i skolegangen har 150 obligatoriske samfundstimer udover lektier og normal skolegang.

På trods af de problemer, der har været med karaktergennemsnittet og optagelse for IB-elever i Danmark, mener Helene Bendorff Kristensen, rektor for Grenaa Gymnasium, at det har været det værd at have uddannelsen på gymnasiet.

»Vi valgte at have linjen, fordi IB ikke kun handler om at læse i Danmark. Det er rigtig godt, at de nu har større mulighed for at kunne vælge begge ting. Vi er meget forhåbningsfulde omkring fremtiden,« siger hun.

Formanden for IB-skolerne, Momme Mailund, mener, at den nye skala udover eleverne også vil have en positiv effekt på Danmark som land.

»Det er en styrke på landsplan, at IB giver en større sikkerhed for, at man kan vende hjem til Danmark igen, selv efter ens børn har taget en uddannelse i udlandet. Vi håber selvfølgelig også, at de danske studerende får mulighed for at blive i Danmark med deres viden og ressourcer frem for at rejse til udlandet og blive der,« siger han.

International uddannelse

IB-uddannelsen har mere end 4.500 skoler fordelt over hele verden. I Danmark åbnede den første skole til børn af expat-forældre, der boede væk fra det land, de kom fra. Efterhånden ville danske elever også læse på IB-skolerne, fordi de ønskede en mere international uddannelse i en stigende globaliseret verden.

»For udstationerede børn i både Danmark og udlandet er det den eneste internationale uddannelse, der er, hvor man kan vende hjem og bruge den. Derudover skal de danske unge i en tidlig alder have muligheden for at tage en international og udfordrende linje i Danmark, uden at det betyder, at de ikke kan komme ind på de danske universiteter bagefter,« mener Sophie Breinholdt Nielsen, næstformand i organisationen Danish Students Abroad.

I løbet af de seneste 10 år er antallet af danske studerende på IB-linjerne steget markant. Sidste år fuldførte 291 unge med dansk oprindelse uddannelsen, hvor det tal kun var 50 i 2005.

Lærke Bang Møller ved ikke, om hun på et tidspunkt får lyst til at bo og studere i udlandet, men hun er glad for, at hun nu har muligheden for at vælge. »På grund af IB har jeg fået et mere åbent sind og har ikke samme frygt for at rejse til udlandet og være åben for andre kulturer. Selvom jeg har lyst til at opleve det hele, er jeg lettet over, at jeg har muligheden for at vende hjem igen. Følelsen af ikke at kunne blive i sit fødeland var virkelig hård,« siger hun.

Den nye omregning vil træde i kraft for ansøgninger til studiestart 2018.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.