Planen for at sikre færre arbejdsløse i udsatte boligområder er kendt ulovlig
Et vigtigt redskab er gået tabt, mener teknikrådmand, mens borgmesteren og boligformand maner til ro.
Flere ressourcestærke skal flytte til Gellerup og Bispehaven, hvor der skal være færre arbejdsløse og uuddannede. Men nu viser det sig, at en del af planen for at sikre en blandet beboersammensætning, når nedrivningerne af 15 blokke med 918 lejligheder i de udsatte boligområder går i gang, ikke er lovlig.
Det går ikke ud over hensigten om at ændre beboersammensætningen på længere sigt.
Det har Transport- og Boligministeriet slået fast i en afgørelse til Brabrand Boligforening (BB). Ifølge Aarhus Kommunes aftaler med BB og Østjysk Bolig om at forvandle boligområderne til attraktive bydele får beboere i lejligheder, der skal rives ned, fortrinsret til genhusning i områderne, hvis de er i arbejde, under uddannelse eller 65 år og derover. Men den går ikke, ifølge ministeriet, som fastslår, at genhusningen skal ske ud fra anciennitet.
Ifølge teknikrådmand Bünyamin Simsek (V) er et vigtigt redskab i bestræbelserne på at skabe en bedre beboersammensætning gået tabt:
»Flere børn vil gå ud af folkeskolen med dårligere karakterer, dårligere uddannelser og dårligere fremtid. Det er simpelt hen konsekvensen af den her beslutning.«
Borgmester ærgrer sig
Borgmester Jacob Bundsgaard (S) er principielt enig i, at det er ærgerligt at miste et vigtigt værktøj. Men den praktiske betydning er til at overse, da der er mange tomme boliger i Gellerup, siger han:
»Hvis der er ledige lejemål, er vi forpligtet til at fylde op fra ventelisten. Derfor kan vi alligevel ikke afvise særlig mange beboere. Vores værktøjer er mest effektive med en stor søgning på boligerne, fordi det betyder, at dem, der opfylder vores kriterier, kommer foran i køen.«
Keld Albrechtsen, formand for BB, der står til at miste 600 boliger i Gellerupparken og Toveshøj, maner til ro. Han vurderer, at halvdelen af familierne ønsker at blive boende i området.
»Det vil kun have en effekt i en overgangsperiode. Det går ikke ud over hensigten om at ændre beboersammensætningen på længere sigt,« siger han.
Aarhus Kommune vil nu sætte sig sammen med Brabrand Boligforening for at drøfte en ny genhusningsaftale.