Rådmand: Bykernen skal være på de gåendes præmisser

Aarhus Kommune er på vej med sin første fodgængerstrategi, som allerede i foråret vil kunne mærkes i Aarhus C.

Artiklens øverste billede
Cyklismen i Aarhus har taget fart, og det skaber problemer forskellige steder i byen. Aarhus Kommune vil dæmpe farten i bl.a. Mejlgade, som skal være mere tryg for fodgængere at færdes på. Arkivfoto: Casper Holmenlund Christensen

Der skal være plads til alle trafikanter i Aarhus Kommune, og derfor skal kommunen have sin første fodgængerstrategi.

»Vi har haft strategier for alle andre former for trafikanter, men ikke for gående. Fodgængerstrategien kommer først og fremmest til at sætte fokus på, at vi skal have en by for gående mennesker og på deres præmisser. Men uden at vi lukker de andre trafikanter ude,« siger Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune.

En enig magistrat sendte mandag den nye strategi videre til behandling i Aarhus Byråd, som allerede bl.a. har afsat en ramme på 10 mio. kr. til forbedringer af fodgængerforhold i 2020 og 2021 og en pulje på 200 mio. kr. til cykling og gang i kommunens investeringsplan 2024-2033.

Et af de første konkrete tiltag som følge af den nye strategi bliver ifølge rådmanden, at Aarhus i løbet af foråret får flere fodgængerfelter på trafikerede veje i midtbyen.

»I en periode har man lavet helleanlæg i stedet for fodgængerfelter. Men dem går vi nu tilbage til at bruge. Bl.a. for at signalere, at særligt vores bykerne først og fremmest er til for mennesker,« siger Bünyamin Simsek, der fremhæver Nørre Allé som eksempel:

»Her er der en smal vej med et hårdt pres af trafik af cyklister, biler og busser. Her skal vi have nogle krydsovergange, hvor fodgængere i større grad kan komme over vejen, mens trafikken må vige med de konsekvenser, der er for det. Vi kommer også til at se fartdæmpende foranstaltninger i bl.a. Mejlgade, hvor cyklisterne meget fint har indtaget gaden, men kører for stærkt, i forhold til at fodgængerne bliver smidt op ad facaderne,« siger rådmanden, som forventer, at der på sigt afsættes flere penge til strategien.

Tryghed for gående

Ifølge indstillingen oplever fodgængertrafikken i Aarhus en stor vækst som konsekvens af, at Aarhus bliver tættere, og at folk gør aktivt brug af byens nye rum. Den nye strategi udpeger fire indsatsområder: tilgængelighed, fremkommelighed, sikkerhed og tryghed. Netop trygheden for de gående er vigtig for Enhedslisten i Aarhus Byråd.

»Det handler bl.a. om bedre skoleveje, som er noget af det, der har høj prioritet i den nye strategi. Det skal være trygt og sikkert at bevæge sig til fods for de små fodgængere. De skal være sikre på, at de ikke bliver kørt ned af en cykel på deres vej til skole. Et andet vigtigt område er bedre muligheder for sårbare kørestolsbrugere i trafikken,« siger byrådsmedlem og medlem af magistraten Lone Norlander Smith (EL).

Den nye fodgængerstrategi er udviklet af magistratsafdelingerne Teknik og Miljø og Sundhed og Omsorg. Ifølge indstillingen skal samarbejdet mellem sundhedspolitikken og fodgængerstrategien gøre det sunde valg om at gå til det lette valg og give alle aarhusianere mulighed for at gå og bevæge sig minimum 60 minutter om dagen.

»Når der er gode muligheder for at være fysisk aktiv gennem hele livet, kan vi forebygge sygdom, bevare funktionsevnen og understøtte god trivsel. En fysisk aktiv hverdag styrker livskvaliteten og det fysiske helbred, ligesom fysisk aktivitet har positive effekter for den mentale sundhed,« skriver administrationerne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.