Østjyllands Politi konkluderer, at visitationszoner og tryk på Trillegården og Gellerup har skabt ro

Mange af de visiterede har ikke haft våben, lyder det fra Østjyllands Politi, der har gjort status over to uger med visitationszoner i det vestlige Aarhus.

Artiklens øverste billede

324 gange er personer blevet visiteret, og 90 gange er biler blevet ransaget. Resultatet har bl.a. været beslaglæggelser af knive, baseballbat og en skudsikker vest.

Det fremgår af en status, som Østjyllands Politi har lavet til JP Aarhus for de to visitationszoner i henholdsvis Gellerupparken/Toveshøj og Trillegården/Herredsvang fra den 20. januar til og med i torsdags – altså godt to uger.

»Vi har lavet en stor indsats, hvor vi har visiteret mange mennesker og ransaget en hel del køretøjer. Det glædelige i det her er, at mange af dem, vi har visiteret og ransaget, har vist sig ikke at have våben. Men jeg er ikke så naiv, at jeg tror, at vi nu har fået alt væk,« siger Klaus Arboe Rasmussen, chefpolitiinspektør i Østjyllands Politi.

Det tryk, vi har lagt, kombineret med visitationsværktøjet har gjort, at der har været forholdsvist roligt derude.

Klaus Arboe Rasmussen, chefpolitiinspektør i Østjyllands Politi

I en visitationszone kan politiet visitere alle og gennemsøge biler uden en konkret mistanke for at kontrollere, om de har våben.

Våbnene skal væk

De to nuværende visitationszoner blev indført, fordi en konflikt mellem den såkaldte Brabrandgruppen og en gruppering fra Trillegården var genopblusset. Klaus Arboe Rasmussen har tidligere i JP Aarhus oplyst, at det er en kombination af flere ting, som har fået de to grupperinger til at fare i flint på ny – hovedsageligt fordi de to grupperinger kæmper om narkotikamarkedet, men det handler også om personlige uoverensstemmelser.

Da zonerne blev indført, begrundede Klaus Arboe Rasmussen det bl.a. med, at der var fundet våben, og at det er vigtigt at få våbnene ud af de kriminelle miljøer og klarlagt, om der er andre våben i omløb.

I hvilken grad er det lykkedes at få våbnene ud af de kriminelle miljøer?

»Vi har fundet våben derude, og de våben er jeg glad for er ude af cirkulation i de kriminelle miljøer.«

Konflikten er der stadig

Når Klaus Arboe Rasmussen øjer listen over beslaglæggelserne i visitationszonerne, er der ikke umiddelbart noget, som han kan udråbe til det værste våben.

»Baseballbattet, skruetrækkerne og knivene er våben, der kan skade andre. Jeg kan ikke udpege ét, der er det værste, men jeg er glad for, at de er væk.«

Hvad er status på konflikten mellem Brabrandgruppen og Trillegården?

»Status er, at vi vurderer stadig, at konflikten er til stede.«

Chefpolitiinspektøren mener dog, at visitationszonerne har gjort en forskel.

»Jeg kan konstatere, at der har været roligere i områderne, end der var, op til at vi indførte dem. Det tryk, vi har lagt, kombineret med visitationsværktøjet har gjort, at der har været forholdsvist roligt derude,« siger Klaus Arboe Rasmussen, der henviser til, at politiet har øget patruljeringen i områderne.

Ordensmagten vil fortsat have et stort fokus på Gellerupparken/Toveshøj og Trillegården/Herredsvang, men om visitationszonerne skal forlænges, når de udløber på fredag, bliver først afklaret i løbet af næste uge, fortæller chefpolitiinspektøren.

Efter at en 21-årig mand i slutningen af september blev dræbt af skud ved Kappelvænget, indførte politiet en visitationszone og en skærpet strafzone i området for at sætte ind over for en konflikt mellem grupperinger fra Brabrand og Trillegården. Arkivfoto: Casper Dalhoff

I efteråret var der ligeledes en visitationszone i et område omkring Trillegården. Den blev indført i slutningen af september sammen med en skærpet strafzone, som betyder, at straffen for kriminelle forhold begået i området er fordoblet. Det skete, efter at en 21-årig mand var blevet dræbt af skud ved Kappelvænget, og for at sætte ind over for en ulmende konflikt mellem Brabrandgruppen og en gruppering fra Trillegården. Begge zoner varede i tre uger.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.