Human Rigts Watch: Oprørsgrupper i Syrien sætter børn på selvmordslister

"De lod os ikke sove. De kom ind i vores telte og skød op i luften," fortæller en 16-årig dreng.

Artiklens øverste billede
Flere tidligere børnesoldater fra Syrien fortæller i en rapport fra Human Rights Watch, hvordan de følte sig presset til at melde sig til selvmordsangreb i bl.a. Isil.

I en ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch fortæller 25 drenge, hvordan de har været i ildkamp, ageret snigskytter, bevogtet kontrolposter, spioneret og transporteret ammunition til frontlinjen i Syrien.

Den 31 sider lange rapport ""Maybe We Live and Maybe We Die": Recruitment and Use of Children by Armed Groups in Syria" konkluderer, at alle oprørsgrupper i Syrien benytter sig af børn - i nogle tilfælde angiveligt ned til 12 år - i den borgerkrig, som har hærget landet de sidste tre år.

Rapporten har af sikkerhedsårsager ikke undersøgt forlydender om brugen af børnesoldater blandt regeringsstyrker og regeringsvenlige militser. 

Fangede børn ned til 13 år

De interviewede børn var i nogle tilfælde 14 år, da de sluttede sig til oprørsgrupperne, men de fortæller, at de også har set børn ned til 12-13 år kæmpe.

Samme besked kommer fra en kommandør fra Den Frie Syriske Hær (FSA), som siger i rapporten, at man har fanget 30 børn i alderen 13 til 15 år, som havde kæmpet for den islamistiske gruppe Islamisk Stat i Irak og Levanten, Isil, som fejrer den ene militære succes efter den anden i Irak for tiden.

FSA havde efterfølgende forsøgt at rehabilitere dem.

Undervisning i militærtræning

FSA har dog heller ikke selv holdt sig for god til at benytte børn i krigen. De interviewede børn fortæller dog, at der i flere tilfælde blev taget hensyn til deres unge alder, og at de således havde opgaver, som indebar at sørge for forsyninger og informere om fjendens bevægelser.

Ifølge rapporten har grupper som Isil og Jabhat al-Nusra gået specifikt efter at rekruttere børn ved at blande uddannelse med militær træning.

Den 16-årige Majed fortæller i rapporten, hvordan han blev rekrutteret af Jabhat al-Nusra som 15-årig. Personer fra oprørsgruppen opfordrede børnene til at komme og blive undervist og sendte en bil rundt i området for at hente dem.

"De lærte børn at læse Koranen, og så underviste de i våben. De lærte os at skille et våben ad og samle det. Vi fik en skydeskive, som vi kunne øve os på uden for moskeen. Hvis man ramte målet, fik man en præmie," siger Majed, som tilføjer, at han kæmpede i en gruppe, hvor den yngste var omkring 12 år.

Opfordret til at skrive sig på selvmordsliste

Ifølge Majed bad de øverstbefalende både børn og voksne om at melde sig til selvmordsangreb.

"Nogle gange meldte soldaterne sig frivilligt, og nogle gange sagde [de], "Allah valgte dig"," fortæller han.

Flere andre beretter, hvordan de blev sat til særligt vanskelige opgaver og opfordret til at melde sig til selvmordsoperationer.

Amr, som kæmpede for Isil, da han var 15, er en af dem. Han skrev sig modvilligt på selvmordslisten, fordi han følte sig presset til det.

Han nåede dog at slippe væk, før det blev hans tur.

Riad var 16 år, da han kom i en Isil-træningslejr, hvor han så børn ned til 12 år tage del i det hårde regime, som var en blanding af fysisk træning, shariakurser og bøn.

"De lod os ikke sove. De kom ind i vores telt og skød op i luften og [sendte os] ud for at vogte en skyttegrav. Ofte faldt vi i søvn i skyttegraven, fordi vi var så trætte," fortæller han.

HRW: Støt ikke børnesoldater

Human Rights Watch opfordrer alle oprørsgrupper i Syrien til at forbyde rekrutteringen og brugen af børn i krigen. Samtidig bør regeringer og andre, som hjælper disse grupper, sikre sig, at det ikke sker, lyder det, og indstille støtten indtil da.

Enkelte af oprørsgrupperne har efter eget udsagn dog taget skridt til at forhindre, at børn ikke bliver en aktiv del af krigen.

Det gælder bl.a. Den Nationale Koalition af Syriske Revolutionære og Oppositionelle Kræfter, som bl.a. støttes af FSA.

Ikke desto mindre siger en kommandør fra FSA til Human Rights Watch, at man vil blive ved med at tage imod børn i hæren.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.