Vestager afviser brexit-kritik af kommissionen
Brexit øger kritikken af EU-Kommissionen, der anklages for at være tonedøv og udemokratisk.
BRUXELLES — Briternes chokfarvel har rejst spørgsmål om EU’s fremtid, men har samtidig givet anledning til fornyet og tiltagende kritik af den magtfulde EU-Kommission.
En række østeuropæiske lande holder kommissionen direkte ansvarlig for det britiske resultat.
Kritikken lyder, at kommissionen ikke er lydhør nok over for de forskellige nationale befolkninger, og flere lande har derfor krævet, at formanden for kommissionen, Jean-Claude Juncker, træder tilbage.
Nu tager den danske EU-kommissær Margrethe Vestager til genmæle. Hun peger på, at EU – inklusive kommissionen – er præcist det, som medlemslandene selv gør det til.
»EU, det er os. Det er de folkevalgte i Europa-Parlamentet. Det er ministrene, som tager herned med et mandat i ryggen. Og i kommissionen arbejder vi for at beskytte den grundlov, som traktaten reelt er, og som landene har fuldt ejerskab til. EU er ikke andet end landene og borgerne. Hverken mere eller mindre,« siger Margrethe Vestager og fortsætter:
»Derfor bliver EU ikke bedre, end EU-landene selv vil det. Der sker ikke noget, uden at det er demokratisk vedtaget.«
Siden resultatet af den britiske folkeafstemning rullede ind fredag, har flere medlemslande opfordret kommissionen til at holde lav profil for ikke at puste yderligere til den EU-skeptiske ild, der brænder i Europa.
Vestager opfordrer de politikere, der beskylder EU for at være udemokratisk og langt fra de nationale befolkninger, til at forklare, hvad det er, de konkret vil have, er anderledes.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen udtrykte, da han tirsdag ankom til topmødet, at kommissionen til en vis grad allerede har lyttet til den stigende skepsis.
»Den kommission, der sidder nu, har lagt linjen, at EU skal være stor på de store ting og små på de små ting. Det er en ny og mere realistisk linje, der er lagt, og derfor ser vi også et Europa-Parlament, der i virkeligheden ikke har meget lovarbejde,« lød det fra Løkke Rasmussen.
Statsministeren slog fast, at den britiske afstemning skal bruges til netop at sikre, at den udvikling understøttes, og at EU i fremtiden undgår at ignorere »den folkelige ængstelse«:
»Vi bør tage det her meget, meget alvorligt,« sagde Løkke.