Europa

Boris Johnson siger nej til David Camerons personlige EU-korstog

Londons borgmester har søndag taget en beslutning, som kan få vidtrækkende konsekvenser for de britiske konservative.

Den britiske premierminister, David Cameron, har gjort klart, at han ikke vil træde tilbage som premierminister, hvis briterne stemmer nej til EU ved den kommende folkeafstemning.

Men David Cameron og hans konservative parti har ekstremt meget på spil, vurderer David Camerons tidligere taleskriver, Ian Birrell, i en klumme i Daily Mail.

»Det truer med ikke bare at splitte det konservative parti, men at omforme hele vores land og kontinent,« lyder analysen.

Ian Birrell kalder i Daily Mail ja-kampagnen for »David Camerons personlige korstog« og spår, at statslederens politiske karriere vil synke i grus, hvis briterne stemmer nej.

»Indsatsen kunne ikke være højere for ham,« skriver han.

Britiske EU-tilhængere har stor føring i ny måling

På trods af det høje spil har flere af David Camerons partifæller besluttet sig for at gå imod premierministerens opfordring til et ja og tilslutte sig nej-siden.

Og søndag trådte Londons konservative borgmester, Boris Johnson - som også er David Camerons partifælle og en af favoritterne til at blive partiets næste leder - frem foran sit hjem i London og annoncerede, at han vil føre kampagne mod sin partiformand og i stedet anbefale briterne at træde ud af EU.

»Efter mange kvaler har jeg besluttet, at selv om det sidste, jeg ville, var at gå imod David Cameron, vil jeg anbefale, at Storbritannien skal træde ud af EU,« siger Boris Johnson søndag aften.

Formentlig til stor frustration for David Cameron, skal man tro de britiske medier.

»Den hårdeste mavepuster indtil nu,« kalder AFP's reporter i London, Katherine Haddon, Boris Johnsons beslutning.

Cameron appellerer til London-borgmester i EU-opgør

At netop Boris Johnson vælger at føre kampagne for nej-siden kan gå hen og give valgkampen en grim, personlig dimension. Ifølge The Telegraph er de to mænd ikke bare venner, som kender hinanden fra den prestigefyldte kostskole Eton, de er også rivaler, som efter sigende har et lidt ulige forhold til hinanden.

»Hr. Johnson er en smule ældre end hr. Cameron. I skolen var han en stjerne, perfekt, talentfuld og fyldt med selvtillid. Hr. Cameron, derimod, var relativt almindelig - altså efter Etons standarder,« skriver avisens politiske redaktør James Kirkup.

Og søndag skulle David Cameron så forsøge i sidste øjeblik at overbevise sin gamle skolekammerat om, at ja-siden er det rette sted at være for Boris Johnson.

»Lad være med at gå arm i arm med Nigel Farage og George Galloway. Vi vil være sikrere, stærkere og have det bedre, hvis vi er med i EU,« tryglede han søndag live på tv.

Men lige lidt hjalp det, og nej-siden har allerede budt borgmesteren velkommen med åbne arme.

»Fantastisk at have Boris på holdet,« skriver det konservative parlamentsmedlem Steve Baker på Twitter.

Boris Johnsons nej tak til mere EU markerer en splittelse i regeringspartiets absolutte top. Hvor David Cameron tidligere på ugen meddelte, at han har fået forhandlet en god aftale med EU på plads og derfor vil føre kampagne for et ja ved den britiske EU-folkeafstemning den 23. juni, er nogle af hans ministre mere skeptiske.

Mandag eftermiddag skal David Cameron fremlægge sine argumenter for et ja til EU-aftalen over for parlamentet. Her forventes det ifølge britiske medier, at Boris Johnson vil stille kritiske spørgsmål til aftalen.

Seks ministre i David Camerons regering har stillet sig over på nej-siden.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Det Britiske valg

Følg vores samlede dækning af det britiske parlamentsvalg med nyheder, analyser og baggrundshistorier.

Mest læste Britisk valg
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her