*

Europa

Polens regering vil smide folk i fængsel for at nævne Anden Verdenskrigs »polske dødslejre«

Ifølge den polske regering gør sådanne udtalelser Polen til medansvarlig for massedrabene under Anden Verdenskrig.

Fotoet fra 1943 viser en gruppe jøder, der bliver afhentet i den jødiske ghetto i Warszawa. Millioner af polske jøder blev dræbt i kz- og udryddelseslejre. Foto: AP

Det polske justitsministerium har udarbejdet et lovforslag, der skal gøre det strafbart at bruge formuleringen »polske dødslejre« om de koncentrations- og udryddelseslejre, som nazisterne oprettede i Polen under Anden Verdenskrig

Det bekræfter justitsminister Zbigniew Ziobro fra det nationalkonservative parti Solidarna Polska over for det polske medie RMF.

»Det er sandt, at Patryk Jaki (fra justitsministeriet, red.) arbejder på et sådant. Det vil blive udformet til hjælp for de mange polakker, der konsekvent bliver beskyldt - af resten af Europa og selv af Tyskland - for at være ophavsmænd til Holocaust, og at der i Polen var polske koncentrationslejre og polske gaskamre,« siger justitsministeren.

Ifølge Zbigniew Ziobro har Justitsministeriet fremlagt udkastet for premierminister Beata Szydlo, som er »positiv« over for forslaget.

Det forventes , at lovforslaget bliver fremlagt for offentligheden i løbet af den kommende uge.

Tidligere Auschwitz-vagt kan få 15 år for massemord

Forslaget har været undervejs, siden partiet Lov og Retfærdighed (PiS) sidste år kom til magten i Polen. I efteråret 2015 bebudede regeringspartiet ifølge mediet Rzeczpospolita, at det ville fremsætte et forslag om »indførelsen af bødestraf eller fængsel for offentlig brug af udtrykket "polske dødslejre"«.

Ifølge polske medier tales der nu om en strafferamme på op mod fem års fængsel, hvis man bliver fundet skyldig i offentligt at have talt om polske dødslejre, som - ifølge den polske regering - gør Polen til medansvarlig for Nazitysklands massedrab under Anden Verdenskrig.

Det står endnu ikke klart, hvor voldsom overtrædelsen skal være, for at det udløser en fængselsstraf i stedet for en bødestraf.

Polen var under tysk besættelse fra 1939-1945. Under krigen endte langt størstedelen af de polske jøder i udryddelseslejre, og Polens storbyer blev mere eller mindre ødelagt.

Samtidig oprettede tyskerne koncentrations- og udryddelseslejre i Polen nær jernbanenettet, så togvogne med jøder fra resten af Europa let kunne nå lejrene.

Af de seks udryddelseslejre var Auschwitz-Birkenau den mest dødelige, og det vurderes, at over 1,5 mio. mennesker i løbet af krigen blev gasset i de to lejres gaskamre. I alt anslår det polske mindeinstitut IPN, at omkring 3 mio. polske jøder blev dræbt under krigen - de fleste i koncentrations- og udryddelseslejre.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her