Annonce
Europa

Dommer fastslår: Krybbespil er forbudt i det offentlige rum

Den franske by La Roche-Sur-Yon må sige farvel til en årelang tradition, da krybbespillet er blevet kendt ulovligt.

Dette er ikke det meget omtalte franske krybbespil, men derimod kunstner Marianne Steenholt Bork krybbespils fra Lyngby kirke i Brabrand fra 2008. Arkivfoto: Ilan Brender

Siden franskmændene i 1905 adskilte kirke og stat har princippet om religiøs neutralitet i det offentlige rum været bærende.

Det har gennem tiden ført til adskillige disputser om, hvor grænsen går.

Og nu er det julen, som står for skud.

I den vestfranske by La Roche-Sur-Yon har man hver jul de seneste mange år haft et krybbespil med den nyfødte Jesus i stalden til at pryde indgangen til en kommunal bygning.

Men ikke længere. For en dommer har fastslået, at den tradition bryder med den religiøse neutralitet.

Det skriver bl.a. det engelsksprogede nyhedssite The Local.

Det var den sekulære organisation foreningen for den frie tanke, som havde klaget over den religiøse juleudsmykning.

Da formanden for den lokale afdeling i Vendée, Jean Regourd, i december 2010 første gang bemærkede krybbespillet i La Roche-Sur-Yon klagede han adskillige gange uden reaktion, og i 2012 bragte han sagen for retten i Nantes, hvor man nu har afsagt kendelse.

"Det er et barn i en stald med en ko og et æsel. Det er et klart religiøst symbol, det er der ingen tvivl om. Og disse lokale, kommunale bygninger blev bygget i 1980'erne, så der har ikke været nogen nævneværdig, lokal krybbespilstradition," siger Jean Regourd ifølge BBC.

Men kendelsen er langt fra faldet i god jord hos alle franskmænd.

"At respektere sekularisme betyder ikke, at vi skal opgive vores traditioner og kulturelle arv,"udtaler senator i Vendée Bruno Retailleau ifølge The Local.

Han agter at appellere afgørelsen.

"Skulle vi så også forbyde ophængningen af julestjerner i vores gader, fordi et religiøst symbol vil være en plet på vores offentlige rum?" lyder det.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.

Ny Porsche er næsten for perfekt

Topmodellen i den nye Porsche Cayenne har V8’er og turbo. Effekten er frygtindgydende, og bilen eksplosiv. Når man har vænnet sig til hurtigheden, sidder man dog tilbage og savner Porsche-fornemmelsen.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her