EU på vej med højere klimamål for lastbiler og busser
EU-politiker vil have forbrændingsmotoren endegyldigt udfaset. Udsigten til det bekymrer Dansk Industri.
EU-Kommissionen ventes tirsdag at præsentere et forslag til nye, højere klimamålsætninger for den tunge vejtransport.
Sektoren står for seks procent af EU’s samlede CO2-udledninger, og det vil derfor tydeligt kunne ses på CO2-regnskaberne, når der bliver stillet krav om en mere grøn transportsektor.
Det siger EU-parlamentarikeren Christel Schaldemose (S).
Hun mener, at man bør stile efter et mål på 100 procent lavere udledninger i 2035 - altså klimaneutralitet i den tunge vejtransport.
Det vil i praksis betyde, at det derfra bliver ulovligt at sælge blandt andet lastbiler og busser, der kører på diesel eller benzin.
- Det vil gøre en stor forskel, hvis vi indfører et egentligt forbud. Vi har brug for, at den tunge transport kommer med i vores klimaindsats, siger Christel Schaldemose.
Det er dog langtfra sikkert, at EU-Kommissionen vil gøre, som den danske politiker håber.
Et forbud fra 2040 eller 2045 er også på bordet, ligesom der kan blive tale om et reduktionsmål på 90 procent og dermed slet ikke noget forbud.
Ingen af de muligheder vækker begejstring hos Christel Schaldemose.
- Vi bliver nødt til at udfase forbrændingsmotoren omkring 2035. Ellers kommer vi ikke til at leve op til Paris-aftalen og EU’s klimalov, siger hun.
Et forbud er allerede blevet aftalt, når det gælder personbiler. Fra 2035 vil man ikke længere kunne købe en benzin- eller dieselbil i EU.
Foreslår EU-Kommissionen at gøre det samme for den tunge trafik, lægger den altså op til et endegyldigt farvel til forbrændingsmotoren på de europæiske veje.
Det giver panderynker hos brancheforeningen Dansk Industri, der blandt andet repræsenterer virksomheder i transportsektoren.
- Vi hører, at EU-Kommissionen overvejer et reduktionsmål på 100 procent, hvor det fra 2040 kun vil være el- og brintkøretøjer, der må sælges i Europa, siger transportpolitisk chef Rune Noack.
- Det bekymrer os. For på den måde fravælger man nogle teknologier som for eksempel biobrændsel, der også er CO2-neutralt. Vi så gerne, at man var lidt mere teknologineutral.
Christel Schaldemose står dog fast på, at et forbud er den rigtige løsning.
- Jeg synes, det er bedst at være entydig over for industrien, som vi også har været i forhold til personbiler. Så ved branchen, hvad den skal forholde sig til, siger hun.
I den nuværende EU-lovgivning er det målet, at den tunge transport skal udlede 15 procent mindre CO2 i 2025 og 30 procent mindre i 2030.
EU-Kommissionens udspil til målsætninger fra 2035 ventes at blive præsenteret tirsdag eftermiddag efter et møde mellem EU-kommissærerne.
Derfra skal både EU-Parlamentet og de 27 medlemslande diskutere forslaget, før egentlige forhandlinger kan gå i gang.
/ritzau/