Grænsevagter har mangelfulde it-systemer og sløjfer tjek

Der mangler data i grænsevagters it-systemer, og det kan svække kontrollen ved EU-grænser, påpeger rapport.

De it-systemer, som grænsevagter i EU-lande benytter til at kontrollere personer, der rejser ind i Schengen-området, er mangelfulde. Og det har konsekvenser. 

En undersøgelse fra Den Europæiske Revisionsret (ECA) viser, at over halvdelen af de vagter, der er omfattet af undersøgelsen, mindst en gang har ladet personer passere grænsen uden at foretage en søgning i systemet. 

Bettina Jakobsen, det danske medlem af revisionsretten, som har haft ansvar for rapporten, påpeger, at betjentene ikke får tilstrækkelig hjælp, til at træffe afgørelsen om en person skal have adgang eller afvises ved grænsen.

- Grænsevagterne bruger dataene i it-systemerne som grundlag for at afgøre, om de skal lade en person krydse grænsen. Men de får ikke altid de oplysninger fra systemet, der er nødvendige for at træffe denne afgørelse, siger hun i en skriftlig udtalelse. 

ECA konkluderer, at systemerne er godt udformet. De letter vagternes arbejde. Problemet er, at de ikke i tide fodres med de nødvendige data. Det skal medlemslandene gøre. Desuden mangler nogle typer af data.

De systemer, der er undersøgt, giver vagterne mulighed for blandt andet at tjekke personer med hensyn til visa og asyl, sammenligne fingeraftryk og passagerlister. 

De it-systemer, der skal hjælpe vagterne i Schengen i deres arbejde, har ifølge ECA kostet 600 millioner euro. ECA har til opgave at sikre en korrekt og effektiv brug af EU-borgernes skattekroner. 

I den konkrete undersøgelse har revisionsretten set på grænseovergange i havne, lufthavne og andre landegrænser i Finland, Frankrig, Italien, Luxembourg og Polen. 

26 lande er med i Schengen-samarbejdet. De 22 af disse er EU-lande. 

Formålet med samarbejdet er at have et stort fælles område i Europa uden indre grænser. De seneste år har en håndfuld lande - herunder Danmark - dog haft grænsekontrol til andre medlemslande. 

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.