Annonce
Europa

Østrig forlænger grænsekontrol og Danmark har tre dage igen

Den midlertidige grænsekontrol i fem EU-lande - herunder Danmark - udløber om en måned. Østrig har forlænget.

Arkivfoto: Casper Holmenlund Christensen

Om en måned udløber den midlertidige grænsekontrol for fire EU-lande, herunder Danmark, formelt i forhold til reglerne i Schengen-samarbejdet.

Østrigs regering har netop orienteret Europa-Kommissionen om, at Østrig forlænger kontrollen ved grænsen til Ungarn og Slovenien med yderligere et halvt år.

Kommissionen bekræfter, at Østrig har sendt en sådan orientering.

Den danske regering arbejder i disse dage på at afklare samme spørgsmål, bekræfter Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Beslutningen om grænsekontrol ligger hos medlemslandet. Men der skal ske en orientering til kommissionen, som vurderer den fremlagte begrundelse for kontrol trods Schengen-reglerne om åbne grænser.

- Det er indlysende, at kontrollen altid skal være retfærdiggjort. Vi giver ikke som sådan grønt lys, for det er medlemslandenes suveræne ret. Men vi vurderer nødvendigheden og proportionaliteten, siger talsperson Natasha Bertaud i kommissionen.

Danmarks aktuelle kontrolperiode udløber 11. november. En orientering om forlængelse skal ske senest fire uger før den dato.

Derfor skal kommissionen senest 14. oktober have besked fra den danske regering, hvis kontrollen skal videreføres i overensstemmelse med reglerne.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, sagde senest i en tale i EU-Parlamentet i september, at han ikke bryder sig om den midlertidige grænsekontrol.

- Jeg er og vil altid være stærk modstander af indre grænser. Hvor grænsekontrol er genindført, skal den ophæves. Sker det ikke, vil det være et uacceptabelt skridt baglæns for Europa i dag og i fremtiden, siger Juncker.

Danmark har haft midlertidig grænsekontrol siden 4. januar 2016. Den er blevet forlænget flere gange.

Den danske regering har de seneste år begrundet kontrollen med "sikkerhedssituationen i Europa" og migranter, som i "betydeligt omfang" flytter fra land til land.

Skulle kommissionen være uenig med Danmark eller andre EU-lande, der ønsker grænsekontrol, indledes en "konsultationsproces med landet og nabolande", fortæller Bertaud.

Norge, som er med i Schengen, har også indført midlertidig grænsekontrol.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Legendarisk Jeep kører ind i fremtiden
Jeep Wrangler har stort set ikke ændret sig siden slutningen af 1980’erne, men næste år kommer klassikeren i en ny udgave. Essen er stadig den gamle Jeep tilsat mere komfort og et design med glimt i øjet. 
Se flere
Spånplade: Hele Danmark arbejder for Kronospan
Når danskerne afleverer træ på den lokale genbrugsstation, arbejder de for Kronospan i Pindstrup, der fabrikerer spånplader til bl.a. køkkener, skriveborde og gulve. For når Kronospan fremstiller spånplader, er 75 procent af træet genbrugstræ, hvor rigtig meget af det stammer fra landets genbrugsstationer. Der er penge i genbrug – en omsætning på ca. 500 mio. kr. årligt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her