Annonce
Europa

EU's store plan: Sommertiden skal dø til marts

Det kan koste spanierne 300 mio. euro, hvis EU Kommissionens forslag gennemføres. Italien kan tabe 100 mio. euro.

Strasbourg

Det næste skifte fra vinter- til sommertid den 31. marts 2019 skal blive det sidste nogensinde i Europa.

Det ønsker EU Kommissionen, efter kommissionsformand Jean-Claude Juncker i sin State of the Union-tale til Europa-Parlamentet fastslog, at skiftet skal afskaffes for ikke at genere europæerne med det længere.

Kommissionen ønsker, at medlemslandene senest til april 2019 skal oplyse, om de ønsker at køre videre med permanent sommer eller vintertid.

»Det sidste obligatoriske skifte til sommertid vil finde sted søndag den 31. marts 2019. Herefter vil lande, der ønsker permanent at skifte til vintertid, kunne lave et sidste sæsonskift af uret søndag den 27. oktober 2019. Efter den dato vil sæsonskift af klokkeslæt ikke længere være muligt,« oplyser kommissionen.

Forslaget skal vedtages af Europa-Parlamentet og regeringerne for at blive gældende.

EU-boss langer ud efter Danmark: Væk med grænsekontrollen

Blandt argumenterne for at afskaffe det halvårlige skifte af klokkeslet er, at det oprindelig blev indført for at spare energi. Ved at stille på urene har europæerne længere tid i dagslys om sommeren, hvilket gør det muligt at spare på strømmen.

Men i takt med nyere teknologi og billigere strøm mener kommissionen, at »i 2018 er formålet med skift af tid blevet meget mindre relevant med studier, der viser, at energibesparelser er marginale, og borgere klager i stigende grad over negative sundhedspåvirkninger.«

Forskel mellem nord og syd

Kommissionen fastslår, at det er op til landene selv at bestemme, om de vil have sommer- eller vintertid fremover. Den opfordrer til, at de 28 lande bliver enige.

Selv om kommissionen angiver, at den økonomiske gevinst er mindre, er der stadig store forskelle mellem landene. Især sydeuropæiske lande vil stadig have en energimæssig gevinst ved at have længere dage om sommeren.

D2016 viste en rapport fra Italien, at landets årlige besparelse på grund af sommertid var på 0,2 procent af det årlige elforbrug. Det svarer til omkring 94,5 mio. euro.

Tilsvarende viste en rapport fra Institute of Diversification and Energy Savings (IDAE) i 2015, at Spanien årligt sparer 300 mio. euro.

Den gevinst kan dermed gå tabt, hvis de til den tid 27 lande når frem til, at de vil have permanent vintertid.


Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her