Annonce
Europa

May får støtte fra USA og EU-lande i strid om Salisbury

Storbritannien er ifølge Reuters nået til enighed med Frankrig, Tyskland, Canada og USA om fælles erklæring om Ruslands rolle i nervegiftangrebet i Salisbury.

Storbritanniens premierminister Theresa May. Foto: AFP

Storbritannien er nået til enighed med nogle af sine nærmeste allierede - Frankrig, Tyskland, Canada og USA - om en fælles erklæring om Ruslands rolle i nervegiftangrebet i Salisbury.

I erklæringen bakker de øvrige landes stats- og regeringschefer op om Storbritannien.

»Vi har fuld tillid til den britiske udlægning af, at begge gerningsmændene arbejdede for den russiske efterretningstjeneste, kendt som GRU, og at operationen med al sandsynlighed var godkendt fra højeste sted,« skriver den tyske regering på sin hjemmeside, hvor man har lagt erklæringen ud.

Landene opfordrer samtidig Rusland til at lægge alt frem om landets nervegiftprogram med Novichok, som blev anvendt ved angrebet. Erklæringens lande vil desuden optrappe samarbejde mod udenlandske agenter.

Landene vil »styrke den fælles indsats for sammen at stoppe fjendtlige aktiviteter fra udenlandske efterretningstjenester,« lyder det også i erklæringen.

Briterne arbejder nu på at finde ud af, hvem de to mænd var, som under falske navne rejste ind og ud af Storbritannien i marts i år, og ifølge briterne forgiftede eks-agenten Sergej Skripal og hans datter, Julia, med nervegiften Novichok i byen Salisbury.

Britisk politi har efter en længere efterforskning vurderet, at der er tilstrækkeligt med bevismateriale til at rejse anklage mod de to mænd, "Alexander Petrov" og "Ruslan Bosjirov", for angrebet. Man har udsendt billeder, og en europæisk arrestordre er udsendt.

Briterne kan ikke bevise, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, direkte beordrede attentatet mod Skripal, men man mener alligevel, at han bærer et ansvar for det.

»I sidste ende gør han, i og med at han er præsident for den russiske føderation, og det er hans regering, der kontrollerer, finansierer og styrer den militære efterretningstjeneste, som GRU er,« siger sikkerhedsminister Ben Wallace til BBC.

Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har i en skriftlig kommentar også bakket op om Theresa May.

»Briterne har taget det helt rigtige skridt. Ved at gå ud i offentligheden med resultaterne af den omfattende efterforskning kan ingen længere sætte spørgsmålstegn ved, at Rusland stod bag den uhyrlige brug af nervegift i Salisbury,« siger Anders Samuelsen ifølge Ritzau.

- Vi har fået nok af Rusl

Rusland har afvist alle beskyldninger, og Kremls talsmand, Dmitrij Peskov, har ifølge flere medier, bl.a. Reuters og The Guardian, understreget, at ingen russiske myndigheder kendte til giftangrebet.

Kreml kalder anklagerne for »uacceptable«.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her