Europa

Østrig kræver soldater på EU-grænser til at stoppe migration

Soldater i støttefunktion ved EU-grænser er god løsning, indtil Frontex er på fuld styrke, mener Østrig.

Arkivfoto: Darko Vojinovic/AP

Soldater skal bidrage til at bevogte og sikre EU's grænser mod illegal indvandring. Det foreslår Østrig, som i dette efterår har formandskabet for EU.

Den østrigske forsvarsminister, Mario Kunasek, fremlagde torsdag den østrigske regerings plan, som møder tysk modstand, for sine EU-kolleger på et forsvarsministermøde i Wien.

- Meningen med dette er at garantere en effektiv grænsekontrol og at håndtere spidsbelastning med migranter, indtil Frontex er nået op på fuld operationel styrke, skriver formandskabet i en pressemeddelelse.

Frontex er EU's agentur for grænse- og kystbevogtning. EU-Kommissionen har en plan om at styrke Frontex, så agenturet tæller 10.000 grænsevagter.

Tyskland er ifølge en talsmand for Østrigs formandskab skeptisk over for forslaget, da man i Tyskland "ikke bryder sig om" at udstationere soldater på tysk og europæisk grund.

Efter forsvarsministermødet gav Kunasek udtryk for, at diskussionen mellem ministrene var positiv.

- Vi må beskytte vores grænser effektivt, siger han.

Blandt de største tilhængere af Østrigs forslag er Ungarn, som ønsker en strammere tilgang i bestræbelserne på at begrænse indvandringen til Europa.

Forslaget fra Østrig er kontroversielt, da det ifølge flere lande kan være i strid med EU-traktaten.

- Det er klart, at i henhold til vores traktat skal alle vore fælles sikkerheds- og forsvarsaktiviteter foregå uden for EU's territorium. Det er grundlaget i vores traktat og vores fælles regler, siger EU's udenrigschef, Federica Mogherini.

Østrigs formandskab understreger, at der er tale om et samarbejde mellem militæret og andre myndigheder. Der bliver ikke tale om, at militæret har kommandoen over disse soldater, lyder det.

De skal løfte opgaven under politiets ledelse. Det siger en talsmand, som fortæller, at muligheden for den type samarbejde ligger i Østrigs grundlov.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu

Kronik: Ungarn er fremtidens Europa

Kasper Støvring
Hvis EU fortsat intet gør for at løse flygtningekrisen og den politiske krise, kan Ungarn komme til at stå som billedet på fremtidens Europa, som flere vil lade sig inspirere af.

Vikaren fra helvede har bidt sig fast

Som stedfortræder i SF’s folketingsgruppe kastede han benzin på bålet, da partiet imploderede og forlod Thorning-regeringen. Siden har Karten Hønge fået fast plads på Christiansborg. Nu vil han til EU.
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her