Annonce
Asien

Kinas gigantiske silkevejsprojekt møder modstand fra flere lande

Flere lande klager over, at de bliver gældstyngede af præsident Xi Jinpings internationale mærkesag.

Projektet er et af de vigtigste for Kinas præsident Xi Jinping. Arkivfoto: Themba Hadebe/AP

Kina forsvarer gigantisk silkevejsprojekt mod klager om gældsættelse i en række lande, der er en del af den omfattende plan.

Projektet, som er et af de vigtigste for præsident Xi Jinping, skal genskabe en moderne version af den gamle handelsrute Silkevejen, der gjorde det nemt for kineserne at handle med resten af verden.

Kina har meldt ud, at det vil bruge, hvad der svarer til over 1.000 milliarder dollar (op mod 6.400 mia. kr.) på projektet, som er en blanding af transportruter til lands og til vands.

Den vil blandt andet bestå af 51 togforbindelser, der forbinder 27 kinesiske og 28 europæiske byer. Den omfatter desuden mange steder i Mellemøsten og Afrika. I alt indgår over 70 lande i den kinesiske vision.

Men kinesiske embedsmænd har nu måttet forsvare Kina mod udbredt kritik fra andre lande, som siger, at de får for stor gæld ved at deltage. Malaysia har sløjfet to store prestigefyldte projekter, som skulle være en del af den nye silkevej, som Kina kalder "One Road One Belt – initiativet".

De kinesiske embedsmænd siger, at alle må ruste sig med tålmodighed, og at projektet på længere sigt vil være profitabelt.

Næstformanden i den kinesiske regerings planlægningskomité, Ning Jizhe, afviser, hvad han kalder udenlandske nyhedsrapporter om gældsproblemer.

- Folks levestandard og økonomiske udvikling er blevet styrket, siger Ning.

Fra kinesisk side bliver det understreget, at projektet ikke er nødhjælp, men erhvervsmæssige investeringer.

Andre regeringer byder præsident Xis initiativ velkommen i en region, hvor Asiens Udviklings Bank har sagt, at der er brug for enorme investeringer i infrastrukturen i det kommende årti, hvis økonomierne i området fortsat skal vokse.

Kina håber at tiltrække ikke-kinesiske investorer, men det er kun sket i nogle få af de hundredvis af jernbane-. vej-, havne- og energiprojekter.

Regeringer i blandt andet USA, Japan og Indien frygter, at det kinesisk dominerede projekt vil undergrave deres indflydelse og styrke kinesernes.

I denne måned aflyste Malaysias premierminister, Mahathir Mohamad, to projekter, deriblandt en jernbane til 20 milliarder dollar (omkring 128 milliarder kroner).

I december solgte Sri Lanka kontrollen over dets havn i Hambantota til et af Kinas statsejede selskaber som følge af dyb gæld til kineserne.

/ritzau/AP

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her