Læger uden grænser advarer mod dødelig luftbåren sygdom
Multi-resistent tuberkulose har dræbt flere mennesker end ebola.
Multi-resistente former for tuberkulose spredes lige nu rundt i verden i en grad, så Læger uden Grænser nu advarer mod risikoen for, at det kan blive til et verdensomspændende sundhedsproblem.
Med medicinsk behandling er dødeligheden på de multiresistente former for tuberkulose på 52 pct. og 78 pct. Altså væsentligt højere end det er tilfældet for ebolavirusset.
Selv hvis man overlever sygdommen, så kan den medicin, som man bruger til behandlingen have store bivikninger. En bivirkning er blandt andet, at patienten kan blive blind.
”De nuværende behandlingsmetoder er over 60 år gamle. Patienten skal tage flere forskellige typer medicin flere gange dagligt. Samtidig kan behandlingen have kraftige bivirkninger, som at miste synet – og så er der alligevel en stor risiko for, at man dør af sygdommen”, siger Hanne Epstein, der er medicinsk programmedarbejder for Læger uden Grænser.
I modsætning til ebolavirusset, som kun smitter gennem kropsvæsker, så smitter tuberkulose gennem luftbårne partikler. Det vil sige, at den smitter gennem hoste, nys og endda ved almindelig samtale.
Læger uden Grænser mener, at verdens lande såvel som industrien må gøre noget nu. Den indsats der er på området, er slet ikke tidssvarende.
”Desværre er der nok mange, der ser tuberkulose som en ting fra fortiden. Men den er for mange dødelig hver dag,” siger Hanne Epstein.