Tre forskere deler dansk millionpris for ny viden om hjernen

To amerikanere og en brite skal dele pris på ti millioner for forskning i helt basale mekanismer i hjernen.

Artiklens øverste billede
Når man kender ændringerne i hjernen, kan man forstå, hvad der potentielt går galt i hjernen ved sygdomme, mener Jan Egebjerg, som er forskningsdirektør i Lundbeckfonden. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

The Brain Prize gives i år til de tre hjerneforskere Michael Greenberg fra USA og Erin Schurman fra USA samt Christine Holt fra Storbritannien.

Det skriver uddeleren af prisen, Lundbeckfonden, i en pressemeddelelse.

Prisen er den største og mest prestigefyldte hjerneforskerpris i verden. De tre forskere skal dele pengepræmien på ti millioner kroner imellem sig.

Og der er en særlig grund til, at den uafhængige komité, som består af ni førende hjerneforskere fra hele verden, har peget på netop de tre.

- I år går prisen til tre videnskabsfolk, som har fokuseret deres karriere over 30 til 40 år på at forstå visse molekylære processer, som er afgørende for den måde, hvorpå vores hjerner fungerer, siger Richard Morris, som er formand for The Brain Prize Selection Committee.

Ifølge Jan Egebjerg, som er forskningsdirektør og ansvarlig for priser og uddelinger i Lundbeckfonden, afdækker forskningen helt basale mekanismer i hjernen helt ind i hjernecellerne.

Afdækningen består i, at forskerne har undersøgt, hvordan proteinerne kan generere, så hjernen hele tiden ændres som følge af aktivitet. Proteinerne er hjernens byggesten.

- Man kan sige, det er lidt et legoprincip. Kan man få de byggeklodser og forstå, hvor de forskellige byggeklodser bliver lavet henne, så kan vi bygge hjernen op på den måde og forstå de ændringer, siger han.

- Når vi kender de ændringer, kan vi forstå, hvad der potentielt set kan gå galt ved sygdomme, hvor proteinerne ikke ændrer sig, som de skal.

For hvis hjernen slår fejl, når den danner nye proteiner, kan det skabe autismespektrumforstyrrelser.

- At forstå det grundlæggende i, hvordan det sker, og hvor det sker i cellerne, er meget afgørende for at tage de næste skridt i forsøget på at udvikle behandlinger, der kan kontrollere disse processer og regulere dem, siger Richard Morris.

De tre forskere var ifølge Richard Morris alle begejstrede, da de fik overbragt nyheden om den ventende pris via et videoopkald. Men der var særligt en ting, som var bemærkelsesværdig.

- De kommenterede alle, hvor glade de var over at høre om de to andre vindere. Det var en af deres grundlæggende reaktioner, siger han.

Vinderne vil få overrakt prisen af kronprins Frederik ved et arrangement i København 6. juni.

Prisen er blevet uddelt hvert år siden 2011.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.