Et af USA's værste stoffer breder sig til Europa og Danmark

Europol ser mere metanfetamini Europa. Stoffet, der kan laves i et køkken, er også i Danmark, viser rapport.

Artiklens øverste billede
Fra 2010 til 2020 er beslaglæggelserne af metamfetamin næsten femdoblet i EU til 2,2 tons. Arkivfoto: Matt York/Ritzau Scanpix

I Danmark er måske mest kendt på grund af den amerikanske tv-serien ”Breaking Bad”, hvor en midaldrende high school-lærer fra New Mexico kaster sig over narkofremstilling.

Men i USA er stoffet berygtet som dybt vanedannende og skadeligt for helbredet.

Nu er brugen langsomt ved at brede sig i Europa, og stoffet er også kommet til Danmark. Det viser en ny rapport fra det europæiske politisamarbejde Europol.

- Metamfetamin er det mest brugte syntetiske stof i verden, men det spiller fortsat en relativ lille rolle i Europas stofmarked. Ikke desto mindre så viser den seneste analyse, at der er en stigende trussel fra stoffet, i takt med at det bliver tilgængeligt i flere dele af Europa, hedder det i rapporten.

Fra 2010 til 2020 er beslaglæggelserne af næsten femdoblet i EU til 2,2 tons. Det er fortsat kun en brøkdel af kokain-beslaglæggelserne. I 2020 blev der ifølge rapporten beslaglagt 214,6 ton kokain i Europa.

En af de bekymrende ting ved er, at det som syntetisk stof populært sagt kan produceres i et veludstyret køkken. Det var netop temaet for tv-serien ”Breaking Bad”. Dermed har det potentiale til at sprede sig hurtigt.

Traditionelt er den europæiske ifølge Europol blevet produceret i køkkenlaboratorier i især Tjekkiet. Men der er stigende bekymring for udbredelsen af store laboratorier i Belgien og Holland, hvor stoffet kan produceres i en langt større skala.

Der er ifølge rapporten fra Europol samtidig eksempler på, at de europæiske producenter arbejder sammen med mexicanske karteller for at maksimere produktionen og udnyttelsen af infrastrukturen i Europa.

Ifølge Europol oplyste ni medlemsstater i 2020 til Europol, at de havde demonteret i alt 215 laboratorier, der producerede.

Tjekkiet og Slovenien er ifølge Europol de lande, hvor brugen af tidligere har været koncentreret. Analyser af spildevand viser dog, at stoffet nu også har spredt sig til en række andre europæiske lande lige fra Spanien og Tyskland over Belgien til skandinaviske lande som Danmark og Norge.

Ifølge rapporten er kokain dog fortsat europæernes foretrukne hårde stof. Øget produktion i Europa kombineret med øget import gør, at kokain ifølge Europol nu er mere tilgængeligt end nogensinde før.

Ifølge Europol skønnes omkring 3,5 millioner europæere at have brugt kokain inden for det seneste år, mens 14 millioner skønnes at have prøvet stoffet på et tidspunkt i deres liv.

Der bor omkring 450 millioner mennesker i EU.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.