Hvert ord tæller: Nu skriver Jyllands-Posten Kyiv i stedet for Kiev
Nu skriver vi Kyiv, ligesom ukrainerne selv gør. Vi skriver ikke Kiev, som er en betegnelse, der stammer fra det russiske ord for hovedstaden.
Putins regime bruger vold og våben. Men han afskærer også sin befolkning fra informationer og bruger falske nyheder i sin krig. Når han angriber fakta og oplysning som led i sin militære strategi, angriber han hele den frie presse. Informationskrigen skal vi vinde med troværdig journalistik og ytringsfrihed.
Derfor har Jyllands-Posten besluttet at ændre stavemåde på den ukrainske hovedstad, som vi hidtil har stavet Kiev. Den traditionelle danske stavemåde – Kiev eller Kijev – tager sit sproghistoriske udgangspunkt i en oversættelse af den russiske benævnelse for byen og har længe været kritiseret af ukrainerne selv.
Ukraine har sagt nej til Sovjetunionen og Rusland for længst. Det er et land med eget sprog, og ukrainerne staver selv deres hovedstad Kyiv.
Det gør Jyllands-Posten også fra i dag. Vi stiller os på den demokratiske side af historien på vores sider.
At skrive Kyiv er et meget lille bidrag til anerkendelsen af ukrainernes uafhængighed. Men det er udtryk for en stor tro på, at hvert ord tæller.
Før var den danske benævnelse af byen ”bare” et ord, men lige nu er ordet symbolsk for en stormagts aktuelle undertrykkelse af en befolknings demokratiske ret til uafhængighed. Ved ikke at ændre stavemåde til fordel for ukrainerne har man også valgt side. Den forkerte.
Derfor håber vi, at vores læsere vil tage godt imod den nye staveform og bære over med den formidlingsmæssige forvirring, som dette måtte risikere at skabe.
Vi ved heldigvis også, at mange læsere af Danmarks internationale avis har udsynet som en værdi, de deler med deres avis. Måske mange allerede kender stavemåden Kyiv, som længe har været gængs hos internationale medier og nyhedsbureauer.
At skrive Kyiv er et meget lille bidrag til anerkendelsen af ukrainernes uafhængighed. Men det er udtryk for en stor tro på, at hvert ord tæller.
Sprog er magt og former vores forståelse af verden. Det, der sker i Jylland, betyder noget for resten af verden. Og det, der sker i verden, betyder også noget for os herhjemme.
Vi insisterer på at lave en avis, der både forholder sig til det lokale, det nationale og det internationale.
Man siger som bekendt, at sejrherren i en krig skriver historien. Men hos Jyllands-Posten skriver vi vores egne historier. Vi vælger selv vores ord og vejer dem nøje.
Vi står vagt om informationsfriheden og sender vores korrespondenter ud for at beskrive virkeligheden. I Ukraine er virkeligheden, at Kiev staves Kyiv. Så det skriver vi også i Jyllands-Posten fra nu.
Hilsen chefredaktionen,
Jacob Nybroe, Steen Rosenbak og Marchen Neel Gjertsen