Truet fugleart har glemt sin sangstemme
Forskerne kunne ikke genkende fuglenes sang, og det mener de kan skyldes, at fuglene slet ikke har lært tonerne, da der er så få artsfæller, de kan lære fra.
Der er nu så få fugle tilbage i verden af arten Konge Honningædere, at de fugle, som faktisk udklækkes, ikke har nogle artsfæller, fra hvem de kan lære at synge deres arts karakteristiske fuglesang.
Den konklusion er en gruppe forskere fra Australiens Nationale Universitet kommet frem til i et studie publiceret i det naturvidenskabelige tidsskrift The Royal Society.
»De får ikke chance for at hænge ud med andre Konge Honningsædere og lære, hvordan de i virkeligheden bør lyde,« forklarer en af forskerne bag, Dr. Ross Crates, til BBC og uddyber:
»Når de unge fugle forlader reden og bevæger sig ud i den store verden, skal de interagere med andre ældre hanfugle, så de kan høre dem synge og dermed selv kan gentage sangen med tiden.«
Formålet med forskernes studie var oprindeligt ikke, at studere den manglende fuglekvidder. I stedet havde de blot som mål at lokalisere fuglene, da der er så få - godt 300 tilfælde - tilbage i verden.
Men da forskerne så fandt fuglene, der primært lever i syd-øst Australien, lagde de mærke til, at de ikke lød, som de burde.
»De lød ikke i nærheden af, hvordan en Konge Honningæder normalt lyder. De lød som en helt anden art,« konstaterer Dr. Ross Crates om studiet, hvor forskerne kom frem til, at godt 12 pct. af de tilbageværende fugle har mistet evnen til at synge deres oprindelige sang.
Forskerne vil nu forsøge at genlære fuglene deres sang. Det skal bl.a. ske ved at lade fugle, der lever i det fri, lære fugle, der lever i fangeskab, tonerne.
Det kan nemlig være afgørende for fuglens overlevelse, at de så at sige rammer de rette toner. Dr. Ross Crates peger på, at hvis ikke hanfuglene lærer den oprindelige sang, vil de ikke tiltrække hunfuglene, og dermed falder sandsynligheden for at arten reproducerer sig.