• For abonnenter

Corona har sat fut i en længe ventet græsk revolution

Pandemien ventes at gøre særdeles ondt på Grækenlands økonomi. Men den har også tvunget landet til at blive mere digitalt.

Artiklens øverste billede
Både professionelt og privat har den 45-årige Antonis Tzarougian (t.h.), der ejer en kaffebar i Athen, mærket godt af den græske regerings digitalisering af papirnusseriet. Foto: Gregers Tycho

Europa på den anden side

For titusinder af danskere er årets sommerferie ved Middelhavet aflyst på grund af corona. Jyllands-Posten rejser fra Grækenland i øst til Spanien i vest for at beskrive de menneskelige, økonomiske og politiske konsekvenser af pandemien. Hvordan kommer Europa videre på den anden side af krisen?

Antonis Tzarougian ved om nogen, hvad han taler om. Den 45-årige græker åbnede for lidt under et år siden kaffebaren Dope i ét af Athens mest pulserende kvarterer, og når han ikke selv agerer kaffebrygger bag disken, er han ofte tvunget til at bruge al sin tid på det administrative papirnusseri, der følger med livet som græsk virksomhedsejer.

»Alt skal igennem kontorer på forskellige niveauer. Både hvis du skal ansætte eller fyre medarbejdere, sætte vinduer i din butik eller have tilladelse til at placere borde og stole udenfor,« fortæller den græske iværksætter.

Han tøver ikke med at kalde det langsommelige græske bureaukrati »et af de største problemer for Grækenlands økonomi« og kommer med endnu et eksempel.

»Da vi byggede caféen for et år siden og skulle male og lave loftet, havde vi brug for tilladelser fra fem forskellige afdelinger. Det forsinkede os i tre en halv måned!«

Det var næsten fra den ene dag til den anden, at der var nye ting, man kunne gøre online.

Antonis Tzarougian, 45 år, ejer af kaffebar i Athen

Netop derfor var det også en glædelig nyhed for Antonis Tzarougian – og alle

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen