Trump lover sine britiske venner en »fænomenal« handelsaftale efter brexit
Donald Trump har – efter sin egen standard – opført sig eksemplarisk under sit statsbesøg i Storbritannien. Det britisk-amerikanske forhold står stærkt.
LONDON
Da premierminister Theresa May tirsdag eftermiddag forlod et fælles pressemøde med præsident Donald Trump, kunne hun ånde lettet op.
Den storskrydende og uforudsigelige amerikaner har vist sig fra noget nær den bedste side, briterne kunne håbe på, under de første to dage af sit statsbesøg.
Den britisk-amerikanske samhørighed blev rost til nye højder, den snart afgåede Theresa May fik en verbal krammer af præsidenten, uenighederne blev dysset ned, og Trump lovede, at han efter brexit vil lave en »fænomenal« handelsaftale med Storbritannien, som kan gøre samhandlen to, sandsynligvis tre gange så stor, som den er i dag.

Der var akavede øjeblikke. En hel del faktisk. Men det forventer folk efterhånden med Donald Trump, ligesom det er ved at være en tradition, at han ikke holder sig til sandheden – som da han påstod, at »tusinder« af tilhængere aftenen inden havde heppet på ham i Londons gader. Dem var der ikke rigtigt andre, der havde set.
Jeg mener, at du fortjener masser af anerkendelse, det gør jeg virkelig.
Han lod til at nyde opholdet i London i fulde drag og havde ikke bare taget sin hustru, Melania, men også sine voksne børn med på statsbesøget, hvis program indeholdt i hvert fald to ting, som tiltaler ham meget: kongefamilien og Winston Churchill.
Blandt andet sad Trump mandag aften ved siden af dronning Elizabeth til en statsmiddag på Buckingham Palace (»fantastisk person, fantastisk kvinde«, sagde han). Og tirsdag eftermiddag skulle May vise ham rundt i den bunker, der under Anden Verdenskrig fungerede som hovedkontor for Winston Churchills regering (»legendarisk«).
Det akavede var primært før programmet gik i gang. Som da Trump under landingen af Air Force One i Stansted Airport gik på Twitter for at kritisere Londons borgmester, Sadiq Khan (»iskold taber«). Den cirka 165 cm høje Khan er i øvrigt kun halvt så høj som New Yorks borgmester, påpegede præsidenten. Khan og Trump har flere gange været i medie-totterne på hinanden.
Prins holdt afstand
Før afrejse havde Trump udtalt, at den britisk-amerikanske hertuginde Meghan havde sagt »nasty« (væmmelige, red.) ting om ham. Meghans mand, prins Harry, holdt sig under et officielt arrangement på nærmest demonstrativ lang afstand af Trump. Præsidenten har i øvrigt også tidligere blandet sig i en debat om topløse fotos af prins Williams hustru, Kate. Trump var dengang på paparazzienes side.
Men under selve statsbesøget udviste han bedre manerer og fornærmede ingen prinsesser. Og Theresa May, hvis brexit-strategi han så sent som i weekenden kritiserede, roste han flere gange på pressemødet:
»Jeg mener, at du fortjener masser af anerkendelse, det gør jeg virkelig,« sagde Trump.
Hans egen plan ville være at sagsøge EU og måske indgå et forlig. Men om May sagde han tirsdag:
»Hun er sandsynligvis en bedre forhandler, end jeg er.«
Noget af en tilkendegivelse fra en mand, der ellers anser sig selv for et geni og en mesterforhandler. Han omtalte hende også som »forrygende« til sit arbejde og »en person, som elsker sit land dybt«. Måske har han set Mays følelsesladede tale fra den 24. maj, da hun bebudede sin afgang og i tårer erklærede, at det havde været en ære at tjene »det land, jeg elsker«.
Trump støtter brexit, og mens forgængeren Barack Obama ville sætte briterne bagest i køen til nye handelsaftaler, hvis de stemte sig ud af EU, så er han opsat på at forøge handlen.
For den britiske regering er det dog et problem, at Trump gerne vil have ydelser til det britiske sundhedsvæsen, National Health Service (NHS), med i en handelsaftale. NHS er gratis ligesom læger og hospitaler er i Danmark og anses nærmest for helligt af de britiske vælgere. Trumps ambassadør i London, Woody Johnson, havde dog sagt det samme på forhånd, så derfor var det ingen bombe, og May havde et svar parat: En handelsaftale indeholder kun det, som begge parter vil have, at den skal indeholde.
Protest mod frihandelsaftale
Netop en frihandelsaftale med USA var noget af det, der blev protesteret imod af tusinder af briter, selv om Trump ikke anerkendte modstanden mod ham (»fake news,« mente han). En af de i alt 15 demonstrationer på Trafalgar Square med Lord Nelson-statuen handlede om et nej til klorinvaskede kyllinger. Det er en type af kød, som i dag ikke er tilladt i EU, men som er blevet et meget anvendt symbol på de liberalistiske, amerikanske vederstyggeligheder, briterne skal finde sig i, hvis de laver en handelsaftale med Trump.

Andre grunde til at protestere mod Trump var blandt andet hans adskillelse af immigrantbørn fra deres forældre, strammere abortregler, og at Trump vil ødelægge de organisationer, der har sikret fred i årtier, opremsede demonstrant Anne Boustred.
»Hvor meget skal jeg nævne?« spurgte hun, der også var sur over, at Trump havde kritiseret borgmester Sadiq Khan for at være dårlig og ikke så høj.
På sit skilt fremhævede hun en del af Trumps fysik, som jævnligt nævnes af hans modstandere.
»Trump – tag dine små hænder væk fra vores borgmester – hans format er dobbelt så stort som dit,« stod der.
Andre skilte kritiserede Trump for at være homofob, islamofob, sexist med videre. Andre igen var sure over Trumps linje over for Iran, mens folk med palæstinensiske flag kritiserede, at Trump har anerkendt Jerusalem som Israels hovedstad.

En sort mand, Augustine Obodo, gjorde sit for at stikke til Trump-modstanderne. Han havde iført sig en Trump-T-shirt og en rød »Make America Great Again«-kasket og stod oppe på det høje fundament til Lord Nelson-statuen med et israelsk flag – som en mand i læderjakke undervejs hev fra ham og smed på jorden.

Middagsafbud fra Corbyn
Hovedtaleren til demonstrationen var Labour-leder Jeremy Corbyn, som havde meldt afbud til statsmiddagen i protest, og som Trump havde afvist at holde et møde med, fordi Corbyn i Trumps øjne er for negativ. Det kan give problemer for »the special relationship«, hvis Corbyn bliver premierminister.
Men foreløbig afløses May af en partifælle, formodentlig til juli. Trump har allerede rost flere af kandidaterne til at afløse hende, ikke mindst Boris Johnson. Han er pro-amerikansk, og det er May også. Hun drog paralleller til D-dag for 75 år siden, som er årsag til Trumps besøg i Europa.
»Mens vi ser mod fremtiden – i de kommende år og generationer – vil vi fortsætte med at arbejde sammen og opretholde den alliance, som er fundamentet for vores fælles velstand og sikkerhed – ligesom den var det på Normandiets strande for 75 år siden.«
Det toppede Trump ved at sige, at forholdet mellem Storbritannien og USA er »den stærkeste alliance, verden nogensinde har set«.