Komiker indsættes som Ukraines præsident og udskriver valg

Komikeren Volodimir Zelenskij blev mandag indsat som Ukraines nye præsident. Han udskrev valg og lovede at forsvare sit land mod russisk aggression.

Artiklens øverste billede
Volodimir Zelenskij med sit scepter under indsættelsesceremonien i Kiev. Foto: Markiv Mykhailo / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Paris

Volodimir Zelenskij havde allerede prøvet det hele før, men kun på tv som hovedperson i serien ”Folkets tjener”.

Mandag blev fiktion til virkelighed, da komikeren ved en ceremoni i det ukrainske parlament, Verkhovna Rada, blev indsat som præsident for de næsten 45 mio. ukrainere og i en tale lovede at afslutte krigen mod separatister i Østukraine.

»Vi skal blive som islændinge i fodbold, israelere i at forsvare vores land og japanere i teknologi,« sagde den 41-årige præsident, der med Schweiz som forbillede også opfordrede til fred: »Vi skal blive som Schweiz i vores evne til at leve lykkeligt sammen på trods af vores forskelle.«

I har to måneder til at gøre det. Gør det, og I vil fortjene at få medaljer

Volodimir Zelenskij, Ukraines nye præsident

Zelenskij sluttede sin tale med at udskrive valg til parlamentet om to måneder. Han har ingen politisk erfaring og er så ny en figur i ukrainsk politik, at hans parti ikke er repræsenteret i parlamentet.

Ukraines nye præsident, Volodimir Zelenskij, modtages af sine tilhængere før indsættelsesceremonien. Foto: Sergei Supinsky/ AFP

Derfor forsøger han nu at udnytte sin popularitet i befolkningen til at skaffe et parlamentarisk flertal for sin politik. Det er nødvendigt for at få gennemført reformer, der kan tilfredsstille de lande og internationale organisationer, der holder Ukraines kriseramte økonomi flydende.

Indsættelsestalen blev brugt til at forsøge at mane rygter i jorden om, at han skulle være i lommen på en prorussisk ukrainsk rigmand, Ihor Kolomoisky, der støttede ham i valgkampen.

Russiske ledere var således ikke inviteret med til indsættelsen i det ukrainske parlament, Verkhovna Rada, og Zelenskij forsøgte også symbolsk at afholde ceremonien søndag på den årlige mindedag for ofrene for Stalins undertrykkelse, mord og deportationer.

Ønsket blev dog afvist af parlamentet, der i stedet satte datoen til mandag.

Opfordring til fred

Til det sidste var der spænding om, hvad den 41-årige skuespiller ville finde på at sige. Siden sin valgsejr har Zelenskij hverken holdt pressemøder eller givet interviews, og hans rådgivere har haft en meget bred pensel i brug for at forklare, hvad hans program går ud på.

»Vores første opgave er at opnå en våbenhvile i Donbas-regionen,« lovede han med henvisning til det østlige Ukraine, hvor russisktalende oprørere siden 2014 med støtte fra Rusland har ført en løsrivelseskrig.

Volodimir Zelenskij har brug for gode ideer til at gennemføre nødvendige reforme r og at stoppe krigen i det østlige Ukraine. Foto: Vladyslav Musienko / Ukrainian Prime Minister Press-service / AFP

Krigen i øst har kostet ca. 13.000 menneskeliv, og der er ingen løsning i sigte. Det samme gælder Krim-halvøen, som Rusland annekterede samme år, hvilket fik USA og EU til at straffe Rusland med økonomiske sanktioner.

Hovedparten af indsættelsestalen blev holdt på ukrainsk. Men præsidenten slog over i russisk, da han opfordrede Rusland til at løslade alle ukrainske fanger, heriblandt syv matroser, hvis patruljebåde i november blev beskudt og opbragt af russiske krigsskibe i Kertj-strædet ved indsejlingen til Sortehavet.

Det fik dengang daværende præsident Porosjenko til at advare om en forestående russisk invasion og til at dekretere undtagelsestilstand i 10 af 27 ukrainske regioner i 30 dage.

Kort efter valget i Ukraine gjorde Ruslands præsident, Vladimir Putin, det lettere for indbyggere i Ukraines russisktalende østlige regioner at opnå russisk statsborgerskab og pas.

Vil uddele medaljer

Zelenskij svarede på Facebook med at stemple Rusland som en aggressiv stat, der har indledt krig mod Ukraine.

Under mandagens ceremoni sang et kor klædt i ukrainske folkedragter patriotiske sange. Zelenskij fik overdraget et dekoreret scepter, som han løftede i triumf.

Zelenskij er uddannet advokat, men blev berømt i Ukraine som skuespilleren, der spillede præsidenten. Han vandt den 21. april en gigantisk sejr over Ukraines siddende præsident, Petro Porosjenko, med 73 pct.

Under valgkampen lovede skuespilleren vælgerne at gå til kamp mod den udbredte korruption i Ukraine. Kravet blev gentaget i indsættelsestalen, hvori præsidenten opfordrede parlamentarikerne til at bruge tiden frem til valget til at vedtage en lov, der fratager dem immunitet fra at blive anklaget for at berige sig selv på ulovlig vis.

»I har to måneder til at gøre det. Gør det, og I vil fortjene at få medaljer,« opfordrede han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen