May tabte med et brag: Enorm usikkerhed om brexit
Brexit-aftalen, som ingen elskede, faldt så det sang og efterlod maksimal usikkerhed om briternes farvel til EU.
LONDON/BRUXELLES
Sent tirsdag aften tog Storbritannien et skridt ud i det uvisse og usikre, da et flertal i parlamentet afviste premierminister Theresa Mays brexit-aftale med EU.
Bare 202 stemte for, mens 432 stemte imod. Aftalen faldt med et brag.
Det er et af de største og mest betydningsfulde nederlag nogen britisk premierminister har lidt i nyere tid, og oppositionsleder Jeremy Corbyn krævede umiddelbart efter afstemningen en mistillidsafstemning om May og hendes regering. Den afholdes allerede onsdag.
Dermed er det umuligt at sige, hvordan Storbritannien kommer til at forlade EU på brexit-dagen den 29. marts - om bare 2,5 måned.
Vil lastbilerne hobe sig op i kilometerlange køer på grund af et kaotisk ”no deal”-brexit? Vil parlamentet tage tøjlerne og forsøge at starte forhandlinger om et helt andet og blødere brexit med EU? Skal vælgerne til stemmeurnerne igen i en helt ny folkeafstemning om brexit?
Alt kan vitterligt ske, og der er pt. ikke flertal for nogen af alternativerne i Underhuset.
Og til overflod har Labour lovet at forsøge at vælte May og hendes regering, så en ny regering kan forhandle en ny brexit-aftale med Bruxelles.
Dyt for brexit
På den historiske dag var flere demonstranter end normalt mødt frem foran parlamentsbygning. Det begyndte allerede om tirsdag morgen og antallet steg i takt med, at Big Ben-klokken på parlamentets tårn nærmede sig 20.00 dansk tid.
Der blev svunget med EU-flag, råbt slagord og viftet med ”Dyt for brexit”-skilte til de passerende biler. Nogen mente, at Mays aftale svigtede folkets vilje, fordi den ikke bryder hårdt nok med EU. Andre var imod aftalen, fordi vil have en ny folkeafstemning, der kan aflyse brexit.
Og der var også langt mellem kærlighedserklæringerne til Mays aftale inde i Underhuset, hvor Jyllands-Posten fra nogle særlige pressepladser kunne følge med på tæt hold.
Den selvbevidste og ambitiøse konservative politiker Dominic Raab rejste sig fra en af de bageste, grønne bænke. Han har været ”backbencher” siden november, da han stoppede som brexit-minister i protest mod Mays aftale.
Nu er han en mulig kandidat til at tage over, når May på et tidspunkt stopper. Han talte om det lysende samfund, som han ønskede, at hans to sønner på 4 og 6 år skulle vokse op i. Fremtiden ville blive bedre, hvis man forkastede Mays aftale og Storbritannien stod mere frit og selvstædnigt i verden, mente Raab, der ikke så nogen grund til at være bange for et hårdt brud med EU og et ”no deal”-brexit.
»Jeg vælger håb, ikke frygt,« sagde han.
Hans navnebror og partifælle Dominic Grieve var også mod aftalen. Men af en anden årsag. Brexit er »et falskt paradis«, og der har været så meget rod, at det er på tide at spørge folket igen via en ny folkeafstemning.
Fra Mays støtteparti, nordirske DUP, sagde Jeffrey Donaldson, at »det, der ligger på bordet i øjeblikket, ikke er den bedste ting«, bl.a. fordi det kan skubbe Nordirland tættere på EU/Irland og længere væk fra Storbritannien.
Formuleringen understreger, hvorfor May tabte. Alle troede, at de ved at stemme imod havde chancen for at få »den bedste ting«.
Labour var imod, og selv ikke en af de meget få overbeviste brexit-tilhængere i partiet, Kate Hoey, var det lykkedes May at overtale.
Hoey medgav, at andre politikere ville benytte et nej til aftalen til at forhindre brexit.
»Lad os være ærlige. Der er folk her, som vil gøre hvad som helst for at stoppe brexit,« sagde Kate Hoey, men hun mente også, at der var så mange problemer med Mays aftale, at hun alligevel stemte imod.
Og fra dem, der talte for Mays aftale, var opbakningen lunken og praktisk anlagt snarere end passioneret. Den konservative EU-tilhænger Nicky Morgan sagde, at det var nemt at finde detaljer i Mays aftale, som man kunne være imod, men det var vigtigt at se på det store billede. Så hun stemte ja – trods alt.
Udenfor fyldtes Parliament Square med en større demonstration for en ny folkeafstemning.
Og indenfor var parlamentssalen tætpakket. Medlemmerne sad på trapperne og stod helt ud i et tilstødende lokale. Alle ville høre Mays tale og være klar til at stemme.
I en kort tale før afstemningen forsøgte May at sætte rammerne op.
»Dette er den mest betydningsfulde afstemning, som nogen af os nogensinde vil være en del af i vores politiske karrierer,« sagde hun.
På forhånd var varslet en række ændringsforslag, men kun et kom til afstemning. Det faldt klart, inden den endelige afstemning. Hvor resultatet altså også blev et klart nej.
May havde oprindeligt 21 dage til at lave en Plan B og fremlægge den for parlamentet. Men parlamentet har strammet kontrollen, og nu skal hun senest mandag fremlægge en plan.
Det er muligt, at hun i mellemtiden vil tage til Bruxelles og forsøge at få yderligere indrømmelser fra EU og så give sin oprindelige aftale en tur mere gennem det fjendtlige parlament.
EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker reagerede få minutter efter afstemningen med »beklagelse« over resultatet.
»Jeg vil indtrængende opfordre Storbritannien til at klarlægge sine intentioner så snart som muligt. Tiden er næsten løbet ud,« udtalte han.
I et tweet gav EU-formand Donald Tusk sin opfordring til briterne:
»Hvis en aftale er umulig, og ingen ønsker no deal, hvem vil så til sidst have modet til at sige,hvad den eneste positive løsning er?«