Annonce
International

Putin skifter image fra bjørnedræber til naturcowboy

Den nøgne overkrop er dækket til, og der er ingen missiler i sigte. I stedet har den russiske præsident Vladimir Putin den vestlige cowboyhat sat let på skrå gennem den russiske natur og kan være tegn på en fremstrakt hånd til USA og vesten.

Bjørnedræber, machomand og dykkerkonge har prydet de seneste års billeder af den russiske præsident Vladimir Putin. Det stærke og udfordrende image har nu taget en mere fredelig drejning.

Putin er tidligere blevet fanget af linsen som judomester, sat sig til rette i jagerflyets cockpit og dykket efter arkæologiske skatte. Alt sammen som en del af et nøje planlagt og konstrueret billede af sig selv som stærk macholeder af Rusland.

Intet er tilfældigt, når Putin stiller sig foran kameraet, vurderer Erik Kulavig, lektor ved Russiske studier og Institut for Historie ved Syddansk Universitet. Det er derfor heller ikke tilfældigt, at feriebillederne i år ikke viser den sædvanlige russiske machohelt.

Putin har brugt ferien på fredelig vandring gennem Sayano-Shushensky naturareservatet i Ruslands Tuvaregion. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin via Reuters.

Ekspert: Derfor er Putin så macho

Det er ikke bjørnedræberen med den store dolk og bare overkrop. Det er en rolig, moden herre i naturen
Ulrik Kulavig, lektor ved Russiske studier og Institut for Historie ved Syddansk Universitet.
»I forhold til tidligere er der andre signaler. Vi kunne have frygtet, at Putin ville dyrke den machostil, som han har dyrket tidligere og nåede sit toppunkt, da han gav sin seneste tale til nationen. Det her er en mere tilbagetrukken, venlig statsmand,« siger Erik Kulavig.

Putin havde under sin tale til nationen en baggrund med nogle af Ruslands nyeste raketsystemer, som angiveligt kan bryde igennem ethvert missilforsvar.

»De her billeder udsender stadig elementer af machomand. Han tager sig af de vilde dyr i naturen. Det allervigtigste er, at han åbenbart har haft en guide og fører med. Han er ikke længere den stærke Putin alene, der bemægtiger sig naturen, men han er et led i naturen,« siger han.

De fredelige omgivelser uden ekstraordinære styrkeudfordringer og selskab kan efter Erik Kulavigs mening betyde, at den russiske tone bliver mere fredelig og samarbejdsvillig.

Ruslands præsident Vladimir Putin taler med lederen af Sayano-Shushensky naturreservat, Gennady Kiselyov. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin via Reuters.

Judo, jagerfly og dykkerkonge: Se billederne af Putins 18 år som verdensmand

»Putin kan være ved at løbe træt i den aggressive linje. Det er første tegn på en mere forhandlingsvenlig linje. Jeg tænker på krigen i Syrien og det betændte forhold til vesten og den hårde linje indad til. Der er rakt en hånd ud til forsonlighed,« siger han.

Indenfor de russiske grænser har der været stor debat og utilfredshed med en ny pensionsreform, der sætter pensionsalderen op med 5 år. Derfor udstiller han sig nu som moden herre i naturen, der vil være mere forsonlig og undgå konfrontation både udad- og indadtil, forklarer Erik Kulavig.

Vladimir Putin traver gennem Tuvaregionens landskab med en svamp i hånden på sin sommerferie. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/AFP.

Han bider mærke i den gennemgående cowboyhat, der underbygger en forsonende linje som en reference til vestlig cowboymentalitet i USA.

Putins krukke-fund vækker undren

At Putin nu har dækket sin ellers bare overkrop til har også et formål. Erik Kulavig mener, at det kan være pga., at Putin er blevet gjort opmærksom på, at den tidligere italienske diktator Mussolini i sin tid også viste sig sådan. Den parallel og aggressive linje vil han nu tage afstand fra.

Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin via Reuters.

Billederne kan vise sig at være en smagsprøve på Putins politiske linje i den nærmeste fremtid.

»Billederne er veltilrettelagt og velgennemtænkt. Det er en del af imageplejen, og den er en del af politikken. Billederne kan man roligt fortolke ind ind i politisk sammenhæng, både indenrigspolitisk og udenrigspolitisk,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Putins facade slår revner
Superman: Ruslands magtelite har længe været kendt for at tilrettelægge virkeligheden for folket. Nu lægger den ikke længere skjul på det.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Ros til stolen, der giver Aarhus en millionbesparelse: »Jeg kan være mig selv«
Aarhus Kommunes sparekatalog foreslår implementeringen af en ny bade- og hygiejnestol på kommunens plejehjem, hvilket skal give en besparelse på 5,3 mio. kr. Inden forslaget er vedtaget, møder stolen stor ros. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her