Indland

DSB tror ikke på timemodellen: Nye tog bliver ikke højhastighedstog

Danmarks nye eltog vil "kun" kunne køre 200 km/t.

DSB skal have udskiftet sine tog. Det blev oprindeligt besluttet, at Danmark skulle have højhastighedstog, men det lader nu til, at det ikke bliver tilfældet. Foto: Joachim Adrian
DSB

Hvis man havde håbet på at kunne køre fra Aalborg til København på tre timer, så er der desværre dårligt nyt. Timemodellen, der skulle muliggøre timedrift mellem Danmarks fire største byer, bliver ikke til noget med DSB's nye toganbefalinger. Det skriver Ingeniøren.

Partierne bag timemodellen - Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti, De Radikale og Enhedslisten – forhandler på nuværende tidspunkt med transportminister Ole Birk Olesen (LA), om den første del af Togfonden på godt 13 mia. kr.

Tilpasning af perroner til letbanen koster millioner

Og DSB tror ikke på, at de politiske forhandlinger vil give opbakning til at realisere de tiltag, som skal til, for at timemodellen kan virkeliggøres.

Derfor anbefaler DSB at spare penge på de nye eltog ved at købe tog, der kun kan køre 200 km/t i stedet for 250 km/t, selvom det oprindelig blev besluttet i Folketinget, at Danmarks skulle have højhastighedstog.

De nye tog skal både erstatte regionaltog og intercitytog.

»Tilpasninger af Togfonden betyder, at nødvendige infrastrukturforbedringer til at realisere timemodellen sandsynligvis ikke gennemføres i denne omgang. Som følge heraf bortfalder et eventuelt rationale for anskaffelse af højhastighedstog på nuværende tidspunkt. Derfor har scenarieberegningerne i beslutningsoplægget fokuseret på fjerntog og regionaltog,« skriver DSB i det netop offentliggjorte beslutningsoplæg ifølge Ingeniøren.

DSB-boss: Vi kan køre helt uden statstilskud i fremtiden

Ifølge DSB vil man kunne spare i omegnen af tre mia. kr. ved at købe el-fjerntog frem for højhastighedstog. De nye fjerntog vil koste mellem 17,1 og 21,8 mia. kr. i stedet for 23-25 mia. kr., som er den anslåede pris for højhastighedstog.

DSB får i fremtiden mere konkurrence om togstrækninger

Højhastighedstog kan dog overvejes på et senere tidspunkt, såfremt »der etableres den nødvendige infrastruktur, der kan give signifikante rejsetidsreduktioner,« skriver DSB.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
DSB
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Vestbredden i Luxor: Rejse mod det evige liv
Den egyptiske by Luxor ligger i et område, der emmer af ældgammel kultur og mytologi. Grave og templer opført til ære for konger, dronninger og embedsmænd kan kombineres med en tur på kamelryg langs Nilen. 
Se flere
Viden
10.000 borgere finder nyt planetsystem
Borgervidenskab, eller på engelsk; citizen science, har endnu engang givet forskere en hjælpende hånd og fundet et planetsystem med fem – måske seks – hidtil ukendte planeter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her