»Det har haft så voldsomme konsekvenser, at retten finder det fuldt tilstrækkeligt at give dig en betinget dom i den lave ende«

Københavns Byret begrunder betinget dom til overlæge med de konsekvenser, det allerede har haft for lægen, men også med kulturen på Rigshospitalet.

Artiklens øverste billede
En tidligere fremtrædende hjertelæge på Rigshospitalet blev torsdag idømt tre måneders betinget fængsel for tyveri af et maleri og to lamper fra sin tidligere arbejdsplads. Retten begrundede den betingede dom med bl.a. »arbejdspladskulturen«. Rigsrevisionen har tidligere fastslået, at det, der foregik på hospitalet, var udtryk for »en særegen, afvigende forvaltningskultur«. Foto: Sofia Busk

Dommer Gitte Cordes og hendes to domsmænd var ikke i tvivl. En halv time – mere skulle de ikke bruge på at vende sagens beviser. Så kom de tilbage i det lille, alt for varme retslokale, hvor Gitte Cordes bad den tiltalte overlæge om at stå op midt i lokalet, når hun afsagde dommen.

Min karriere er ødelagt på ganske uværdig vis, fordi Rigshospitalet nidkært har forfulgt mig på grund af de her 27.000 kr.

Overlæge, tidligere ansat på Rigshospitalets Hjertecenter

Tre måneders fængsel for tyveri af et maleri og to lamper til en værdi af 27.845 kr. fra Rigshospitalet. Den 63-årige overlæge blev ligeledes dømt for embedsmisbrug. Den tidligere højt profilerede hjertelæge fra Rigshospitalet skal dog ikke ind og ruske tremmer, for retten gjorde straffen betinget.

Rigshospitalet politianmeldte og fyrede overlægen, efter at Jyllands-Posten i april 2014 afslørede, at han for forskningsmidler havde købt malerier og lamper, som ifølge avisen ikke stod på hans kontor på Rigshospitalet.

Det har ødelagt hans karriere, forklarede han i retten. Han arbejder i dag på et hospital i provinsen, men ikke som hjertelæge. Dermed deler han skæbne med en række andre tidligere højt profilerede overlæger, som Rigshospitalet har politianmeldt for misbrug af forskningsmidler.

Kulturen på Rigshospitalet

Som begrundelse for den betingede dom forklarede dommer Gitte Cordes, at sagen allerede har haft »ganske voldsomme konsekvenser« for overlægen.

»Det har haft så voldsomme konsekvenser, at retten finder det fuldt tilstrækkeligt at give dig en betinget dom i den lave ende.«

Som begrundelse for den betingede dom henviste dommeren desuden til den »arbejdspladskultur«, der var på Rigshospitalet. Hun forklarede ikke, hvad retten mener med det, men det må formodes at komme til at stå i den skrevne dom, når den foreligger på et tidspunkt.

Men før retten trak sig tilbage for at afgøre sagen, havde overlægens forsvarer, advokat Snorre Kehler, fremhævet som et formildende element, at der var »et syndigt rod« i administrationen af forskningsmidler på Rigshospitalet, som kunne give overlægerne indtryk af, at der intet var galt med den måde, de brugte deres forskningsmidler på. Forsvareren henviste til Rigsrevisionens sønderlemmende kritik af hospitalernes – herunder Rigshospitalets – administration af forskningsmidler. Rigsrevisionen fastslår, at der er tale om »en særegen, afgivende forvaltningskultur«.

Anklageren havde krævet mindst fire måneders ubetinget fængsel, men erklærede sig bagefter tilfreds med dommen. Overlægen havde krævet frifindelse med henvisning til, at han havde købt maleriet og de to lamper for penge, som var hans egne, og derfor var han i sin gode ret til at tage tingene med sig fra sit kontor på Rigshospitalet og hjem i sin villa i Nordsjælland. Den forklaring kasserede retten. Pengene, han købte tingene for, stod på hans forskningskonto og tilhørte Rigshospitalet. Derfor var der tale om tyveri og embedsmisbrug, fastslog retten.

Overlægen fik det sidste ord, inden retten afgjorde sagen. Fra sin plads foran dommerne sagde han, at han var meget ked af det forløb, som sagen havde fået, og at han, hvis han havde vidst, at pengene ikke var hans, ikke ville have brugt dem på at købe tingene. Han kaldte reaktionen mod ham for fuldstændig ude af proportioner og fremhævede, at han gennem årene har forvaltet store millionbeløb til forskning uden problemer, har stået til rådighed for hospitalet 24 timer i døgnet alle ugens dage og opereret uden klager af nogen art. At hospitalet så »forfølger« ham i den aktuelle sag, er der kun en forklaring på, mente han.

Beskyldte chef for at lyve

»Rigshospitalet var nødt til at beskytte sig selv,« sagde overlægen og beskyldte sin tidligere chef, klinikchef Peter Skov Olsen, for at have løjet, da han vidnede i retten, at hjertecentrets chef, Pernille Slebsager, »forsvandt midt under stormen«, og at hospitalets lægelige direktør, Jannik Hilsted, »fik et andet job«.

Overlægen fremhævede sine egne bedrifter inden for forskningen og som opererende overlæge på Rigshospitalet. Fyringen af ham har kostet liv på Rigshospitalet, sagde han.

»Det har kostet liv, for efter mig kom der folk, som ikke har de samme kompetencer som mig,« sagde overlægen.

Han sluttede med at sige, at han er hårdt straffet i forvejen, bl.a. ved at være hængt ud i Jyllands-Posten og ved at være blacklistet i Region Sjælland.

»Min karriere er ødelagt på ganske uværdig vis, fordi Rigshospitalet nidkært har forfulgt mig på grund af de her 27.000 kr.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.