Annonce
Indland

Et pust i næsen kan stoppe klamydia, gonorré og andre farlige infektioner

Første forsøg på en effektiv og banebrydende form for vaccination via slimhinden i næsen er nu klar til at blive afprøvet på mennesker.

Med en spray og et pust i næsen vil læger i fremtiden mere effektivt blive i stand til at slå virus og bakterier ned, allerede inden at de trænger ind i kroppen og gør skade.

Til efteråret vil den nye form for vaccine for første gang blive afprøvet på mennesker. Her vil 30 kvinder i alderen 18-45 år blive vaccineret mod kønssygdommen klamydia, men metoden med at aktivere kroppens immunforsvar via slimhinderne i f.eks. næsen har langt videre perspektiver.

Det her har et stort potentiale, når det gælder fremtidens vaccinationer.
Donata Medaglini, forskningschef

»Nu kan man sætte kroppens yderste forsvarsværk i højeste alarmberedskab, inden virus eller bakterier kommer ind. Det her har potentiale til at forbedre en række af de eksisterende vacciner, samt gøre det muligt at udvikle vacciner mod nogle af de problematiske infektioner, der i dag ikke er vacciner imod,« siger Peter Lawætz Andersen, direktør for vaccineforskning på Statens Serum Institut. Han forudser, at man vil kunne anvende den nye vaccinationsform mod andre infektioner, der kommer ind i kroppen via næsen, munden og underlivet. Det gælder f.eks. herpes, gonorré, hiv, streptokok-halsbetændelse og rsv-infektioner, der er den mest almindelige årsag til bronkitis hos små børn.

Det ifølge forskerne banebrydende vaccinationskoncept udnytter opdagelsen af, at man kan aktivere kroppens immunforsvar via slimhinderne. Det kan ske via de såkaldte TH17-celler, som danske forskere har påvist i lungen. Før næsesprayen tages i anvendelse, er det dog nødvendigt at anspore disse celler med en normal injektion. Så man slipper altså ikke helt for at blive stukket.

Stort potentiale

Forskerne på Statens Serum Institut er en del af et internationalt konsortium, Aditec, hvor forskere fra 25 lande samarbejder om at finde nye måder at forstå og aktivere kroppens immunforsvar. Hos Aditec er forskningschef Donata Medaglini begejstret for perspektivet.

»Det her har et stort potentiale, når det gælder fremtidens vaccinationer,« siger hun.

Også professor Allan Randrup Thomsen, Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, ser det store potentiale, f.eks. også i forbindelse med influenzavaccinationer. Samtidig understreger han, at sikkerheden skal være på plads:

»Hvis vi antager, at det er sikkert, vil vi allesammen få glæde af det. Jeg tror ikke, at der vil ske noget, men når man ikke før har gjort det her i større omfang, kan man godt blive bange for, at der er nogle langtidsfølgevirkninger, som vi ikke tidligere har mødt.«

Læs meget mere om metoden og se grafik på, hvordan vaccinen virker:

Følg
Jyllands-Posten
Kronik: Vi ønsker at bygge bro og sikre sammenhæng for patienten
Stephanie Lose (V), Ulla Astman (S), Sophie Hæstorp Andersen (S), Heino Knudsen (S), Anders Kühnau (S)
En ny funktion som ”brobyggersygeplejerske” skal skabe langt bedre patientforløb på tværs af sundhedsvæsenet for at sikre sammenhæng, overblik og tryghed for patient og pårørende.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her