Indland

Kommune dropper 17 dage gammel ældremad

I Odense vil politikerne bruge fem mio. kr. på at sikre, at maden højest er produceret tre dage før, at de ældre skal sætte tænderne i den.

I Odense er ældrerådmand Per Berga Rasmussen (EL) kommet med et forslag, der betyder, at hjemmeboende ældre får leveret mad tre gange om ugen. Arkivfoto: Ulrich Borch

Mens debatten om langtidsholdbar mad til ældre raser i et omfang, så selv den engelske stjernekok Jamie Oliver har givet sit besyv med, går Odense Kommune nu imod strømmen.

Danmarks tredjestørste by vil ikke længere spise de ældre af med mad, der er produceret op til 17 dage tidligere.

Ældrerådmand Per Berga Rasmussen (EL) har fremlagt et forslag, der indebærer, at maden til de hjemmeboende ældre leveres tre gange om ugen og højest er tre dage gammel, når den spises.

Rådmandens indstilling blev tirsdag behandlet i ældre- og handicapudvalget, hvor der er bred politisk enighed om, at det er den rette vej at gå.

Udvalgsmedlem Lars Chr. Lilleholt (V) siger:

”I dag kan det være op til 17 dage gammel mad, der kommer ud til de ældre. Maden er sikkert forsvarlig nok, men det er klart, at alle mennesker ønsker da at få så frisk mad som muligt, og derfor er det her et helhjertet forsøg på at hæve kvaliteten,” siger Lars Chr. Lilleholt, der erkender, at den ophedede debat om vakuumpakket mad til de ældre har spillet en rolle.

”Selvfølgelig har det også påvirket os og givet anledning til at se på, om der var mulighed for at lave serviceforbedringer, der holder sig inden for den økonomiske ramme. Og det var der,” siger han.

Indstillingen skal behandles igen i ældreudvalget, fordi der endnu ikke er enighed om, hvorvidt den ekstra kørselsopgave skal udliciteres eller udføres af kommunen, men det vil ifølge Lars Chr. Lilleholt ikke ændre på, at den nye model som planlagt kan træde i kraft fra næste forår.

Allerede tidligere i år besluttede politikerne, at maden på plejehjem og bosteder højest må være produceret tre dage før, at den skal spises.

Den ekstra kørsel – i dag leveres maden til de hjemmeboende ældre én gang om ugen – koster ca. fem mio. kr. ekstra.

Med levering tre gange om ugen er der stadig tale om såkaldt kølemad, som den ældre selv skal varme op. Men den svageste gruppe af ældre, der har svært ved selv at varme maden op, får med den nye model også mulighed for at få leveret varm mad hver dag.

Følg
Jyllands-Posten
Et ordentligt måltid?
Forsiden lige nu
Om temaet

Når ældre ikke længere selv magter at lave mad, tager kommunerne over. Men mange ældre er undervægtige, og maden er derfor af afgørende betydning for deres livskvalitet og sundhed. Jyllands-Posten sætter i denne artikelserie fokus på den mad, vi tilbyder vores ældre.


Har du input til serien? Kontakt Nola Grace Gaardmand eller Martin Johansen.

  

 

Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Redaktionen anbefaler
  • Kort: Her bor de ældre

    Få et overblik over, hvor der bor flest og færrest ældre. Og se, hvor antallet af ældre er steget med 43 pct. på bare fem år.

    Dagens tegning

    Den vakuumpakkede ældremad får kritik for sin kvalitet.

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her